La nena morta per meningitis C a Manresa no estava vacunada

El Departament de Salut crida a la calma als pares i mares i ressalta que no estem davant de cap brot epidemiològic

19 mayo 2017 15:45 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La nena de 9 anys que va morir la setmana passada per una meningitis de tipus C no havia estat vacunada, malgrat figurar al calendari oficial, segons revelà ahir el secretari de Salut Pública. Segons Joan Guix, existeix la sospita d’un quart cas d’aquesta malaltia. Es tracta d’un nen resident a la Catalunya central que ha hagut de ser traslladat a un centre hospitalari de Barcelona. El Departament de Salut va fer ahir una crida a la tranquil·litat en relació amb els tres casos de meningitis en menors, dos dels quals han estat mortals.

Segons el cap del servei maternoinfantil de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, Santi Nevot, el desenvolupament de la malaltia en el cas de la nena de Manresa va ser molt ràpid, ja que la menor va morir «en tres o quatre hores», després de disseminar-se el bacteri del meningococ de la faringe a la sang i, d’allà, als òrgans vitals, una infecció «que no es pot parar, desgraciadament».

El serogrup C de la meningitis es troba al calendari oficial de vacunació de Catalunya des del 1997. S’aplica als nens als 4 mesos i als 12 mesos, i es recorda amb una altra dosi entre els 11 i 12 anys.

Pel que fa al nen de tres anys del Pla de Banyoles mort a l’Hospital Josep Trueta de Girona, les anàlisis realitzades fins ara no han pogut determinar quin tipus de meningitis va patir.

Catalunya, igual que la resta de comunitats d’Espanya, va decidir no incloure la vacunació contra la meningitis B, explicà la doctora Carme Cabezas, sotsdirectora general de Promoció de la Salut Pública, perquè s’ha constatat que la incidència ha anat disminuint, no existeixen dades que indiquin que crea anticossos, i pels seus efectes adversos, dels quals es desconeixen alguns aspectes, entre altres consideracions. Sí que s’administra en els casos de risc, com persones que estan immunodeprimides, és a dir, que tenen un sistema immunològic que no funciona bé.

El secretari de Salut Pública insistí a tranquil·litzar les mares i pares, especialment de la Catalunya central i Girona, on s’han donat els dos casos mortals, en assegurar que «no estem fora de les xifres» mortals habituals en aquest tipus de malalties, i que no es tracta d’un brot epidemiològic perquè els dos casos no estan connectats. Moltes farmàcies de Manresa i la seva comarca tenen llistes d’espera de mesos per a la compra de la vacuna de la meningitis de tipus B, que no s’inclou al calendari oficial i que s’ha d’abonar, tal com va admetre el doctor Santi Nevot, que corroborà que el nombre d’inscrits a les llistes d’espera «és elevadíssima».

Comentarios
Multimedia Diari