Les entitats d´atenció social alerten que augmenten les desigualtats

La privació material greu creix un 10% malgrat el descens de la taxa oficial de pobresa de l´Idescat, sosté el Tercer Sector

19 mayo 2017 18:52 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president de la Taula del Tercer Sector Social, Oriol Illa, afirma que el descens de la taxa de pobresa a Catalunya no reflecteix la realitat, que és que han augmentat les desigualtats i l’empobriment de la societat, perquè la mitjana amb què es calcula també ha baixat d’un any a un altre.

Segons les dades de l’Enquesta de Condicions de Vida de l’any 2015 que va publicar ahir l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), la taxa de pobresa a Catalunya va disminuir l’any passat 1,9 punts, en passar del 20,9% de la població el 2014 al 19% el 2015. El càlcul d’aquesta taxa es fa amb el percentatge de persones que està per sota del llindar fixat com el 60% de la mitjana dels ingressos disponibles anuals equivalents de la població catalana, que va ser de 9.767 euros el 2014 i de 9.667 el 2015, és a dir 100 euros menys.

«Això fa que baixi la taxa de pobresa, però és que tota la societat s’ha empobrit», manifestà Oriol Illa en valorar el descens de la taxa oficial de pobresa de l’Idescat. «Que baixi la taxa de pobresa és una notícia que òbviament la gent necessita escoltar, i nosaltres també, però hi ha dades per no caure en la complaença, perquè continuen augmentant les desigualtats i el criteri amb què es calcula la taxa de pobresa ha disminuït», explicà Illa. Segons el president de les entitats socials, «la piràmide contínua fent-se ampla per la base i estreta per la cúspide».

Illa subratllà que entre els col·lectius on menys ha baixat la taxa oficial de pobresa hi ha el dels menors de 16 anys, «que és la part de la població més vulnerable, un sector de la població que no es queixa mai i que pateix sense reivindicar». Segons Illa, les estadístiques no destaquen que «ha augmentat la privació material greu de la població un 10%».

«L’augment de les desigualtats, el creixement del nombre de persones amb privació material greu, i que la infància sigui el col·lectiu més pobre són alertes vermelles que la situació no és bona, malgrat que l’economia està creixent», argumentà Illa. Destacà que en pobresa «tothom ha baixat un esglaó» i que «la millor notícia seria que els indicadors d’atur i de desigualtat baixessin».

«La lletra menuda ens diu que no estem millorant com a societat. En un context de creixement econòmic hi ha moltes persones que no aconsegueixen tirar endavant», remarcà Illa.

«El mercat de treball s’ha precaritzat, també les condicions d’una part de la societat, que s’ha empobrit, per això és important garantir les prestacions socials que fan que la taxa de pobresa disminueixi», assenyalà.

Comentarios
Multimedia Diari