Un estudi sosté que una Catalunya independent podria cobrir la demanda d'energia gràcies a les tres nuclears de Tarragona

Seria "un dels cinc països amb la major proporció d'energia nuclear del món"

19 mayo 2017 19:31 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un estudi de la Fundació Josep Irla, vinculada a ERC, sosté que si Catalunya fos independent podria cobrir per si mateixa la seva demanda d'energia, atès que seria "un dels cinc països amb la major proporció d'energia nuclear del món", gràcies a les tres centrals nuclears que posseeix.

L'estudi, presentat avui a Barcelona, l'han elaborat els consultors Sergio Ugarte, que va ser viceministre d'energia del Perú entre els anys 2000 i 2001, i Monique Voogt, i apunta que Catalunya té una capacitat de generació elèctrica instal·lada de "més de 13 gigawatts", cosa que "permet cobrir l'actual pic de demanda de 12 gigawatts" en cas que hagués d'operar "de manera aïllada".

En qualsevol cas, el document també reconeix que les tres centrals nuclears catalanes "s'estan acostant al final de la seva vida útil", pel que els anys vinents s'haurà de debatre quina solució es dóna a aquest problema.

Gràcies a les tres centrals nuclears de la província de Tarragona (Ascó I i II i Vandellòs II), Catalunya produeix "aproximadament el 50 % de l'electricitat que consumeix", de manera que se situaria per darrere de França, Lituània, Bèlgica i Ucraïna sobre proporció nuclear.

Respecte al proveïment de gas, l'estudi recorda que el gasoducte MidCat, que uneix Espanya i França, "és molt probable que es completi", i assegura que un 75 % del gas que es consumeix a Catalunya arriba directament a Barcelona i Tarragona, mentre que el petroli entra en bona mesura a través dels ports de Barcelona i de Tarragona, on Repsol també té una refineria.

L'estudi esmenta el problema del dèficit de tarifa elèctric, (més de 30.000 milions d'euros de deute acumulat des dels anys noranta), però no aborda la qüestió de si Catalunya hauria o no de sufragar part d'aquest deute.

Durant la presentació, Ugarte ha comentat que algú hauria de pagar l'esmentat deute, encara que ha assegurat que "no és el nostre deute", a l'hora que ha afegit que aquesta qüestió s'hauria d'abordar en les negociacions que hi hauria en el marc de la secessió.

L'estudi assegura que una Catalunya independent hauria de millorar la interconnexió energètica amb França o posar en marxa una rigorosa legislació antimonopoli, entre d'altres mesures.

De la seva banda, l'exconseller Josep Huguet, que presideix la Fundació Josep Irla, ha denunciat que Espanya és, en matèria energètica, un "mercat oligopòlic de facto", i ha acusat els governs de Jordi Pujol d'afavorir aquest model, en lloc del seguit al País Basc.

"El govern de Pujol va optar per col·locar amics, coneguts i familiars en les noves empreses privatitzades, com Endesa", ha assegurat

Comentarios
Multimedia Diari