Contra l´impost de successions

19 mayo 2017 15:42 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 21 de març al matí, passant per davant de l’edifici de l’Ajuntament de Reus, vaig veure un cartell enganxat a la seva façana que, amb lletres grosses, posava: «Fora els impostos de successions».

Penso que reflecteix el sentiment de moltes persones contra l’impost de successions, agreujat a Catalunya per una reforma de la Generalitat de l’any 2014, que en molts casos és confiscatori dels estalvis i béns que el causant ha de deixar en morir i que voldria que passessin als seus successors, i encara més quan aquests són persones del seu entorn i que sovint els han ajudat amb la seva col·laboració.

Gravar amb aquest impost és no aplicar el principi jurídic «non bis in idem», sent particularment confiscatori si també han d’heretar certes persones del nucli familiar com són germans o nebots, així com poc just si els qui hereten són ancians.

Tampoc és just com es calcula el valor dels objectes d’ús personal i el parament de casa segons les instruccions de la mateixa Generalitat que dificulten provar la realitat. En cas de seguir aplicant-se aquest impost com ara, podria fer disminuir l’esperit d’estalvi i, per contra, fomentar l’egoisme i el fet de malgastar, i encara més si es pensa que gaudint-ho tot en vida encara es podrien rebre ajudes de serveis o fons públics, cosa que seria difícil en cas d’haver-se esforçat per estalviar i tenir uns béns per als seus successors.

Josep M. Juncosa Secall (Reus)

Comentarios
Multimedia Diari