Dia Mundial de la Salut, pero una cobertura universal

A Catalunya hem estat capdavanters des del Sistema de Salut. Un sistema que ha tingut en compte desigualtats, no només territorials, sinó també socials i econòmiques de la població

07 abril 2021 09:10 | Actualizado a 07 abril 2021 10:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’any 1948, l’Assemblea Mundial de la Salut declara el dia 7 d’abril com el Dia Mundial de la Salut. Una data que fou escollida en commemoració a la fundació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En els darrers anys, l’OMS ha treballat en campanyes per fomentar que la sanitat sigui present arreu del planeta. Catalunya ja va aprovar el 15 de juny de 2017 la llei d’universalització de l’assistència que permet, de nou, l’accés al sistema públic de totes aquelles persones residents a Catalunya, amb independència de la seva condició legal. Una llei que va quedar suspesa pel 155 que dictar l’Estat contra Catalunya. Posterior a l’aplicació del 155, el Govern ha reactivat aquesta llei i l’hem tirada endavant per tal que el nostre Sistema de Salut pugui atendre amb fons públics tothom que visqui al nostre país.

A Catalunya hem estat capdavanters des del Sistema de Salut. Un sistema que ha tingut en compte desigualtats, no només territorials, sinó també socials i econòmiques de la població. Accions com el Pla de Transformació de la Primària, així com el Pla de millora d’equipament de l’atenció primària que en els darrers mesos estem executant també ha tingut en compte aspectes de la societat per tal que l’equitat sigui un eix fonamental en l’acció del Departament de Salut i del Servei Català de la Salut.

Un Sistema de Salut que en el darrer any ha demostrat que està format per un gran equip de professionals. Els professionals són l’actiu més important del nostre sistema. Tots i cadascun d’ells, des dels que formen l’equip sanitari, com aquells que en donen suport són peces clau d’un gran engranatge que ens ha demostrat que està capacitat per abordar situacions extremes com ha estat la pandèmia que vivim amb la Covid-19.

El Departament ha tingut i tindrà en compte els professionals, la pandèmia ha afectat algunes de les actuacions que s’havien previst, però continuem amb el treball iniciat pel Fòrum de Diàleg Professional que va fer una mirada cap a les necessitats dels professionals a llarg termini i que ha posat les bases per abordar-ne el futur tenint-ne en compte la realitat actual al nostre país.

Uns professionals als quals se’ls vol dotar de recursos i d’espais per tal que siguin capaços d’afrontar amb garanties el seu servei públic a la ciutadania. Des del Departament hem anunciat en els darrers anys importants accions al territori.

La demarcació de Tarragona es troba organitzada en dues regions sanitàries: la de les Terres de l’Ebre i la del Camp de Tarragona que s’integren en la xarxa sanitària de Catalunya. Per aquest motiu la nostra decisió de reformar la capitalitat d’ambdues regions amb l’ampliació i construcció dels nous equipaments hospitalaris referents de cadascuna d’elles: l’Hospital Universitari Verge de la Cinta de Tortosa i l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.

Les inversions estructurals són un primer pas per tal de poder, alhora, dotar d’equipament i eines per tal que el territori pugui retenir talent. Un talent que ha de treballar en conjunt i que ha de poder comptar amb la col·laboració de professionals d’arreu del sistema treballant en xarxa i exercint expertesa no només aquí, sinó també dins del Sistema de Salut de Catalunya.

En aquesta línia, en la de promoció de treball en xarxa i en la de la dotació de millores també s’han creat les dues empreses de dret públic que permetran que l’Hospital de Móra d’Ebre i l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus s’incorporin a la gestió directa del Servei Català de la Salut.

La salut és un dret fonamental que han de tenir tota la ciutadania d’un país. El nostre vol i ha volgut que aquesta universalització sigui efectiva per a tothom, independentment de la seva condició legal i personal. Com a societat hem d’avançar en la millora del sistema, sí, però això no ho podrem fer plenament si no avancem alhora en la resposta que un govern ha de donar respecte als drets fonamentals a la seva ciutadania.

Catalunya ha estat i és líder amb el seu sistema sanitari, un sistema que parteix amb inferioritat de condicions que el d’altres per la manca de retorn en el finançament del nostre país però que, no per això, ha deixat de donar un servei de qualitat als seus ciutadans.

Alba Vergés i Bosch: Consellera de Salut.

Comentarios
Multimedia Diari