Ens quedem a viure al camp

Tornem a valorar la vida als pobles. Segons l’Observatori del Món Rural 2018, es desaccelera la pèrdua de població, s’hi creen empreses i es redueix l’atur. El teletreball, entre els motius que ajuden

23 noviembre 2018 11:19 | Actualizado a 06 febrero 2019 17:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tothom sap que viure en un entorn rural té molts avantatges respecte al món urbà: millor qualitat de vida, els preus dels habitatges i de la vida són més assequibles, és més saludable, es perd menys temps perquè tot està més a prop, etc.

La Fundació del Món Rural ha elaborat un estudi exhaustiu que posa xifres a aquestes diferències entre els dos mons i tira per terra alguns tòpics respecte a la vida als pobles. L’estudi s’anomena Observatori del Món Rural i compara dades demogràfiques, econòmiques, de serveis, qualitat de vida i medi ambient dels dos entorns. 

Mirant l’estudi, el que més m’ha sorprès és que tot i que els pobles segueixen perdent població, el 2017 s’ha produït una frenada en aquesta fugida fins al punt que s’ha reduït fins a la meitat el despoblament que es va produir l’any anterior. Augmenta el nombre de joves menors de 35 anys, la població estrangera i especialment les dones que opten per viure als pobles. El factor econòmic és un dels que té més pes en aquesta decisió.

La bonança econòmica ha afavorit el naixement d’empreses agroalimentàries disminuint l’atur a l’entorn rural. Això ha motivat a joves i famílies a emigrar de les ciutats buscant una millor qualitat de vida. El fenomen del teletreball també ha impulsat a força gent a traslladar-se a viure en entorns més naturals sense perdre la seva feina, ja que la poden fer des de casa estigui on estigui.

Serveis tan essencials com la salut, l’ensenyament i la cultura tenen bona nota. El fet que hi hagi més habitants ha comportat que disminueixin el nombre de petits municipis sense llar d’infants.

El conjunt d’aquests elements ajuda a visibilitzar les oportunitats vitals que ofereix la vida al món rural. Serveix de pol d’atracció de nouvinguts i de retenció de la població jove. Moltes d’aquestes persones estan preparades, tenen estudis universitaris i impulsen negocis que dinamitzen econòmicament l’entorn rural.

En aquest sentit cal destacar, i molt, la feina de Viure a rural. És una plataforma virtual que proporciona tota mena d’informació que cal conèixer abans d’establir-se en una comarca rural de Catalunya. S’hi expliquen els recursos que hi ha al territori pel que fa a ofertes de feina, projectes d’impuls a l’emprenedoria, educació, salut, habitatge, esports, cultura, medi ambient i mobilitat.

Tot el que necessiten saber els joves que vulguin establir-se o retornar als seus pobles, les famílies que es plantegin començar un nou projecte de vida lluny de les ciutats o les empreses que pensin iniciar nous projectes. Aquesta guia online s’emmarca en el projecte Odisseu pel retorn dels joves al món rural facilitant la seva inserció laboral.

Per aconseguir-ho s’organitzen contactes entre persones que busquen feina i empreses a més de promoure pràctiques universitàries en entitats de l’entorn rural.

Per tant, la possibilitat de trobar feina i la bona qualitat de vida impulsen als joves i no tan joves a plantejar-se seriosament el fet d’instal·lar-se en un poble. Però també hi ha factors que posen bastons a les rodes a aquesta decisió. Un és el deficient servei de transport públic de les zones rurals. Segons l’Observatori del Món Rural, aquest suspèn i fins i tot està pitjor que en anys anteriors.

També hi ha molta feina a fer en relació a l’accés a les noves tecnologies: hi ha una enorme bretxa que separa l’espai urbà i el rural en aquest aspecte. Mentre que el 80% de la població de les ciutats disposa de fibra òptica a casa seva, aquesta xifra només arriba al 20% dels que viuen als pobles. Caldrà, doncs, millorar molt aquests obstacles per seguir atraient més persones als pobles que ajudin a impulsar el seu progrés social i econòmic.

 

Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des del 1994.

Comentarios
Multimedia Diari