Kafkià. Les prohibicions absurdes

Desorientador. Tal com van les decisions de la Junta Electoral, que vigili Xavier Sala i Martin amb el color de la seva americana o Catalunya Ràdio per utilitzar les escumes grogues corporatives als seus micròfons

01 diciembre 2017 10:56 | Actualizado a 01 diciembre 2017 11:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les darreres decisions que està prenent la Junta Electoral Central en relació amb les pròximes eleccions del 21 de desembre a Catalunya voregen l’absurditat i són angoixoses. Dos adjectius inclosos en la definició de kafkià, que, segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana, més enllà de ‘relatiu o pertanyent a Kafka o a les seves obres’, en sentit figurat és ‘angoixós, summament desorientador’.

El groc s’ha convertit en un color perillós, sospitós i sectari. No fa gaires dies, en aquest mateix diari, ja explicava l’absurditat d’un periodista de l’ABC que va vincular el fet de portar una americana groga amb mostrar una ideologia concreta d’estar a favor de l’alliberament dels presos polítics.

M’ho vaig prendre amb humor pensant que el periodista hauria recorregut a aquesta associació d’idees de manera desesperada per acabar d’omplir de paraules l’article que l’hi havien encomanat. Però certament, la realitat està superant qualsevol idea surrealista que se m’hagués pogut acudir.

Ara resulta que qui prohibeix el groc és un organisme estatal, la Junta Electoral Central, que més enllà de prohibir que els interventors i els membres de les meses electorals portin llaços grocs als col·legis electorals el 21-D, també ha prohibit, a petició del PP, que s’il·luminin de color groc la vintena de fonts de Barcelona i les façanes públiques.

Tota aquesta persecució del color groc està tenint una resposta irònica i amb molt d’humor a les xarxes socials. A Twitter, sota l’etiqueta de #groc, #llaçosgrocs, #amarillo o moltes altres, hi ha respostes molt enginyoses i de desafiament a la Junta Electoral per lluir el groc més que mai. Fins i tot hi ha qui ho relaciona amb el vaixell del Piolin on dormien els agents espanyols desplaçats a Catalunya o amb la prohibició de la Línia groga del Metro o d’escoltar el ‘Yellow submarine’.

El col·lectiu d’Avis i Àvies per la Llibertat també pateixen les prohibicions de la Junta Electoral, i això que no porten samarretes grogues. A partir d’ara ja no es podran concentrar més a la plaça del Mercadal de Reus.

Els avis i àvies fins ara es trobaven cada dia a les 12 del migdia, davant de l’ajuntament, per demanar l’alliberament dels Jordis i dels consellers empresonats.
No obstant això, han trobat una altra manera de fer realitat la seva promesa: acataran la prohibició, però faran actes en altres carrers per mostrar el seu suport als presos polítics.

Els Avis i Àvies per la Llibertat també pateixen les prohibicions tot i no portar roba groga

Qui no tindrà més remei que acatar fil per randa el que ha ordenat la Junta Electoral són els ajuntaments, com el de Reus i Barcelona, que han hagut de despenjar els llaços grocs i pancartes que demanaven la llibertat dels presos polítics.

Més enllà de les prohibicions kafkianes del groc, n’hi ha d’altres que ha pres la Junta Electoral Central, admetent parcialment un recurs de Ciutadans, que afecten directament a la llibertat d’expressió dels periodistes dels mitjans públics de comunicació. També han prohibit que els professionals de TV3 i Catalunya Ràdio utilitzin expressions com «consellers empresonats», «consellers a l’exili», «govern a l’exili» o la «llista del president».

Prohibició que ha tingut resposta tant pel Comitè Professional de TV3 com pel Col·legi de Periodistes de Catalunya. Ho consideren una «intromissió en tota regla» als drets fonamentals de llibertat d’informació i la no ingerència política.

Tal com van les decisions de la Junta Electoral que vigili Xavier Sala i Martin amb el color de la seva americana perquè potser també es prohibirà que els presentadors i presentadores de TV3 portin roba o arracades de color groc, o que Catalunya Ràdio utilitzi les escumes grogues corporatives que fa servir per als seus micròfons, o que durant la campanya no es puguin menjar plàtans, ni llimones ni pomes grogues.

Vés a saber!

 

Periodista. Vinculada als serveis informatius de TV3, ha presentat el ‘324 Comarques’ i l’espai ‘L’entrevista’ del 324 i ha participat en el programa ‘Els matins’. Dóna classes a  la Universitat Autònoma de Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari