Opinion El mirador

La variant de Gandesa

Ja no apareix la ridícula xifra de 5.000 € que es renovava campanya rere campanya 

ANTON MONNER

Whatsapp
ANTON MONNER.

ANTON MONNER.

Aquesta variant tan necessària per Gandesa, a la carretera N-420, havia d’acabar-se l’any 1995. A la Farola, s’hi encreuen aquesta via de Tarragona a Saragossa i la C-43 de Tortosa a Saragossa i a Lleida per Ascó. I a més també hi surten la TV-7231 en direcció Vilalba dels Arcs i la Fatarella, i la T-334 en direcció Bot i Horta. Camions de gran tonatge que han de maniobrar per prosseguir rodant, s’han de creuar per aquest enclavament, en diferents moments del dia, amb semàfors locals pel mig i passos de vianants, que paralitzen el transit en totes les direccions i acumulen vehicles de pas amb cues quilomètriques. I el més acusat es produeix els divendres i vespres de festa entre setmana, quan la gent d’Aragó es desplaça a les platges entre Salou i Peníscola.

Fins fa uns anys, per aquesta variant s’hi aplicaven als pressupostos de l’Estat quantitats pel projecte, per impacte ambiental, expropiacions i fins i tot obres concretes. Els darrers anys, ni això; ja no apareix la ridícula xifra de 5.000 euros que es renovava campanya rere campanya. Esmentant aquest import sense aplicar-lo, semblava riure-se’n davant la magnitud del projecte, però, com a mínim, per dignitat, algú introduïa la quantitat per no oblidar-se definitivament d’una obra tan necessària. Cal entendre que aquest encreuament és la cruïlla viària més important del sud de Catalunya.

GANDESA (TERRA ALTA). 13.02.2020. OBRAS VARIANTE C-43

Són diferents mandats passats del PSOE des de l’etapa de Felipe González, Zapatero i l’actual de Pedro Sánchez, i les del PP d’Aznar i de Rajoy; una autèntica vergonya i presa de pèl, dels governs de Madrid. Són milers de milions el dèficit fiscal que patim els catalans de diners que marxen i no tornen i, malgrat les insistències de les cambres de Comerç de Catalunya i Aragó, dels ajuntaments de les dues comunitats, peticions des de Tortosa, Alcanyís i Casp, entre altres, i sobretot de l’Ajuntament de Gandesa, no se’n volen recordar. Durant aquests vint-i-cinc darrers anys ha estat una necessitat vital i sol·licitat insistentment. Sempre s’han trobat les portes tancades i amb excuses i romanços ens quedem sense variant.

Els polítics s’omplen la boca parlant de desenvolupament rural, millorar comunicacions i revertir el despoblament que sofreixen les comarques per un passen aquestes carreteres. Des de Madrid i igual des del PSOE com del PP, es riuen de nosaltres i ens tenen arraconats. Durant els últims 25 anys s’han viscut moment d’alegries pressupostàries construint aeroports, trams d’AVE innecessaris i autovies doblades, i també moments difícils, on els escassos recursos ho impedien. Però des de Madrid se’ls ha endormiscat la memòria i no se’n recorden o no se’n volen recordar. Senyors ministres d’Obres Públiques de l’Estat Espanyol, algun dia renaixerà en vostès la necessitat de construir aquesta variant?

Temas

Comentarios

Lea También