La variant de Gandesa

Ja no apareix la ridícula xifra de 5.000 € que es renovava campanya rere campanya 

04 julio 2020 10:40 | Actualizado a 04 julio 2020 16:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquesta variant tan necessària per Gandesa, a la carretera N-420, havia d’acabar-se l’any 1995. A la Farola, s’hi encreuen aquesta via de Tarragona a Saragossa i la C-43 de Tortosa a Saragossa i a Lleida per Ascó. I a més també hi surten la TV-7231 en direcció Vilalba dels Arcs i la Fatarella, i la T-334 en direcció Bot i Horta. Camions de gran tonatge que han de maniobrar per prosseguir rodant, s’han de creuar per aquest enclavament, en diferents moments del dia, amb semàfors locals pel mig i passos de vianants, que paralitzen el transit en totes les direccions i acumulen vehicles de pas amb cues quilomètriques. I el més acusat es produeix els divendres i vespres de festa entre setmana, quan la gent d’Aragó es desplaça a les platges entre Salou i Peníscola.

Fins fa uns anys, per aquesta variant s’hi aplicaven als pressupostos de l’Estat quantitats pel projecte, per impacte ambiental, expropiacions i fins i tot obres concretes. Els darrers anys, ni això; ja no apareix la ridícula xifra de 5.000 euros que es renovava campanya rere campanya. Esmentant aquest import sense aplicar-lo, semblava riure-se’n davant la magnitud del projecte, però, com a mínim, per dignitat, algú introduïa la quantitat per no oblidar-se definitivament d’una obra tan necessària. Cal entendre que aquest encreuament és la cruïlla viària més important del sud de Catalunya.

Són diferents mandats passats del PSOE des de l’etapa de Felipe González, Zapatero i l’actual de Pedro Sánchez, i les del PP d’Aznar i de Rajoy; una autèntica vergonya i presa de pèl, dels governs de Madrid. Són milers de milions el dèficit fiscal que patim els catalans de diners que marxen i no tornen i, malgrat les insistències de les cambres de Comerç de Catalunya i Aragó, dels ajuntaments de les dues comunitats, peticions des de Tortosa, Alcanyís i Casp, entre altres, i sobretot de l’Ajuntament de Gandesa, no se’n volen recordar. Durant aquests vint-i-cinc darrers anys ha estat una necessitat vital i sol·licitat insistentment. Sempre s’han trobat les portes tancades i amb excuses i romanços ens quedem sense variant.

Els polítics s’omplen la boca parlant de desenvolupament rural, millorar comunicacions i revertir el despoblament que sofreixen les comarques per un passen aquestes carreteres. Des de Madrid i igual des del PSOE com del PP, es riuen de nosaltres i ens tenen arraconats. Durant els últims 25 anys s’han viscut moment d’alegries pressupostàries construint aeroports, trams d’AVE innecessaris i autovies doblades, i també moments difícils, on els escassos recursos ho impedien. Però des de Madrid se’ls ha endormiscat la memòria i no se’n recorden o no se’n volen recordar. Senyors ministres d’Obres Públiques de l’Estat Espanyol, algun dia renaixerà en vostès la necessitat de construir aquesta variant?

Comentarios
Multimedia Diari