Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Más de Opinion

Rellancem l'hospital de Reus. Trobem el consens

Cal un pacte que permeti preservar tot el que significa l'Hospital de Sant Joan

Francesc Vallès

Whatsapp

Reus té un model de gestió sanitària pública que ha esdevingut referent a un ampli territori de la Catalunya Sud. Els serveis que es presten abasten una població molt àmplia i una important diversitat d’especialitats. Fer front als reptes de manteniment i impuls dels serveis de salut que es gestionen exigeix un compromís i una responsabilitat compartida per part de tots els actors de l’àmbit sanitari.

Les diferents amenaces actuals aconsellen recuperar un lideratge fort de la nostra ciutat per abordar el futur amb més seguretat. I des d’aquesta perspectiva, hem elaborat una proposta per assolir un Pacte de salut que busca la complicitat de tots els grups polítics amb representació al consistori, els professionals i els col·lectius implicats. Té per objectiu crear un espai de treball i de diàleg per establir les grans línies d’actuació en l’àmbit de la salut a casa nostra. L’Hospital Sant Joan de Reus és la joia de la corona. És el bé més preuat. És el que ens distingeix d’altres ciutats i territoris i hem de ser capaços de convertir les dificultats i les amenaces del present en reptes i oportunitats de futur.

La història ens demostra que, quan hi ha hagut consens, l’hospital ha funcionat millor. Per això, cal una actuació urgent a l’alçada de la ciutat perquè aquest equipament torni a ser un punt de trobada de totes les forces polítiques, la societat civil i els professionals. Ha arribat el moment de treballar plegats per aconseguir un pacte que permeti preservar tot el que significa l’Hospital de Sant Joan quant a posicionament estratègic, lideratge territorial, recerca, estabilitat dels professionals i qualitat assistencial. En definitiva, es tracta de mantenir la capitalitat de la nostra ciutat en l’àmbit sanitari i definir una estratègia clara per explotar les potencialitats de l’hospital. I no ens podem entretenir, ja que s’estan prenent moltes decisions a altres nivells que poden condicionar o afectar negativament el finançament, els serveis i la competitivitat de l’equipament.

El document, que ja és en mans de tots els grups municipals, i que farem extensiu a tot l’àmbit sanitari, professionals, entitats i associacions, ha estat elaborat per treballar d’acord amb tres eixos estructurals: 1) mantenir la integritat territorial del grup Salut –fins a les Terres de l’Ebre– i, en conseqüència, la seva solidesa; 2) construir una veritable aliança estratègica amb l’hospital Joan XXIII, és a dir, estrènyer complicitats amb el principal centre hospitalari públic del Camp de Tarragona, sense prejudicis ni rivalitats estèrils; i 3) garantir el caràcter públic de l’equipament reusenc.

I sobre aquests tres pilars fonamentals, proposem diferents accions: 1) crear un Consell de Salut, amb la participació d’entitats veïnals, partits polítics, sindicats, col·legis professionals i associacions d’usuaris i de malalts per implicar-los en la planificació dels serveis de salut; 2) impulsar el Pla Local de Salut Pública, amb identificació d’accions de millora factibles i objectivables; 3) definir quin és el model assistencial i de gestió del Grup Sagessa i quin paper ha de tenir el grup dins l’entorn de salut català; 4) crear un Consell Rector, que sigui un òrgan consultiu per a l’Hospital, amb representants de tots els grups on es puguin debatre propostes que s’elevaran al consell d’administració perquè les tingui en consideració; 5) treballar per a la implantació dels plans directors de Salut Mental i el Sòciosanitari a l’hospital, tal com ja ha estat aprovat per la Generalitat; 6) posar en valor l’alta tecnologia de l’hospital, per poder incrementar els serveis que s’hi presten; 7) dur a terme totes les accions necessàries per reclamar i aconseguir la reclassificació de l’hospital de nivell 4 a nivell 5, que és el que li pertoca tant per estructura com per complexitat potenciant el caràcter universitari i de recerca del nostre centre.

Hem posat damunt la taula un document elaborat amb el màxim rigor i amb la implicació de molts experts i professionals. Ens havíem compromès a fer-ho i ho hem fet (el podeu consultar íntegrament a la web: reus.socialistes.cat). Evidentment, no es tracta d’un text tancat. És un document per al debat. De fet és l’oferta més honesta i sincera d’acord i de consens polític que hem fet mai. Hem de ser capaços de treballar conjuntament per al rellançament de la qualitat de la salut pública, de la dignitat dels treballadors i de la competitivitat del nostre hospital. I per això, cal un gest de generositat per part de tothom, com a única fórmula que permetrà posar en valor el nostre model sanitari i tornar a ser referents al territori.

Nosaltres hem contribuït a iniciar el debat. Ara li toca al govern de la ciutat articular-lo per poder assolir el consens i recuperar la governança i, per tant, el lideratge de l’hospital. Ha arribat el moment de posar-nos d’acord. L’objectiu val la pena. Posem-nos a treballar.

Temas

  • TRIBUNA

Comentarios

Lea También