Reus, ciutat cívica

L'objectiu és avançar cap a una ciutat més amable, on tots ens sentim orgullosos de viure i on l'exercici dels propis drets es desenvolupi amb respecte

19 mayo 2017 23:27 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Junta Local de Seguretat de Reus, que es va reunir divendres de la setmana passada per valorar les dades relatives al 2014, ha permès constatar per segon any consecutiu la tendència a la baixa dels delictes registrats l’any passat a la ciutat. En concret, aquest nombre s’ha reduït d’un 3,4% amb relació al 2013.

Hi ha altres dades d’interès en el balanç de 2014 que vam analitzar en la reunió, en què van participar representats de l’Ajuntament, la Generalitat i la Subdelegació del Govern i dels cossos de la Guàrdia Urbana, dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Una de les conclusions més evidents és que la nostra és cada cop una ciutat més segura, tot i que aquesta afirmació s’ha d’entendre des de la prudència amb què cal abordar un tema tan sensible com aquest, on sempre es pot millorar.

La reducció dels fets delictius i l’increment de la sensació de seguretat responen als esforços que s’han dut a terme en molts fronts. D’una banda, i d’una manera evident, des dels cossos de seguretat i els responsables polítics del territori, que han incorporat com a objectiu prioritari de la seva tasca la necessitat d’enfortir les polítiques de proximitat i la coordinació amb la resta de cossos. En el cas de la Guàrdia Urbana, l’increment de les patrulles a peu, la intensificació dels contactes amb les associacions de veïns i de comerciants i la posada en funcionament de les comissaries de proximitat han estat iniciatives destacades que han donat els seus fruits, com n’han continuat donant altres de plenament consolidades com la Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes o l’Oficina d’Atenció a la Víctima.

Un altre dels aspectes a destacar és la col·laboració ciutadana, de manera especial pel que fa a la reprovació dels comportaments incívics. La nova Ordenança de Civisme, aprovada l’estiu passat, ens ha dotat d’una eina valuossísma per regular l’ús de l’espai públic de manera que sigui un espai de convivència i de respecte, i la ciutadania ha fet seu aquest objectiu, que des del govern hem marcat com a estratègic. No hem estalviat esforços en aquesta direcció: d’una banda, aplicant l’ordenança per sancionar amb contundència els comportaments incívics, i de l’altra desplegant diferents actuacions de sensibilització perquè aquests comportaments siguin, cada dia més, actituds minoritàries.

Les actuacions que s’han dut a terme amb relació als gossos ho demostren clarament: d’una banda, apliquem amb fermesa la norma-tiva de sancions en el cas de les persones que no recullen els excrements que els seus gossos deixena la via pública, i de l’altra hem posat en marxa sis nous espais d’higiene per a gossos en diferents espais dela ciutat.

Es tracta, en definitiva, de reforçar els comportaments cívics, que són majoritaris, fent-los més fàcils i habituals, i d’aplicar tolerància zero als incívics. L’objectiu és avançar cap a una ciutat cada dia més amable, on tots ens sentim orgullosos de viure i on l’exercici dels propis drets es desenvolupi amb ple respecte a la dignitat i els drets dels altres. És, com deia, un objectiu que compartim amb la immensa majoria dels ciutadans i ciutadanes, que dia rere dia expressen el seu compromís actiu amb aquesta idea de ciutat i ens exigeixen accions clares i fermes perquè Reus sigui també en aquest àmbit una ciutat de referència.

Comentarios
Multimedia Diari