Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

1 de maig: contenció dels preus, augment de sous i prou desigualtats

| Actualizado a 03 mayo 2022 13:25
Joan Llort
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

El 1r de Maig, Dia Internacional del Treball, és la data reivindicativa i solidària per excel·lència. La modificació dels elements nuclears de la reforma laboral de 2012 és un dels moments més importants a l’escenari del diàleg social, encara que no és l’únic. Els acords, entre d’altres, que han regulat els ERTO al llarg de la pandèmia han estat un escut social que ha permès salvar l’ocupació de milions de persones treballadores.

La reforma laboral afronta aspectes de profunditat com el reforç de la negociació col·lectiva, recuperant la ultraactivitat dels convenis col·lectius, la prevalença aplicativa del conveni sectorial davant del conveni d’empresa i garantint el conveni d’aplicació a les empreses contractades i subcontractades.

És important desenvolupar una negociació col·lectiva que freni la dinàmica de pèrdua de poder adquisitiu dels salaris, per evitar que es generi un polvorí social

UGT tenim el convenciment que aquestes reformes contribuiran a superar la inestabilitat, la precarietat i l’excessiu ajust extern. Hem de continuar protegint l’ocupació amb una revisió de les causes i els costos de l’acomiadament per evitar que es faci servir com a mètode d’ajustament i, en canvi, apostar pels mecanismes d’ajustament intern que conté l’acord assolit en el diàleg social.

Des de mitjans de 2021, la inflació s’ha accelerat tant a l’Estat espanyol com a l’eurozona, lligada als preus de l’energia i dels productes d’alimentació, mentre que els salaris pactats moderen la seva pujada. És urgent prendre mesures eficaces per aturar la pujada de preus que empobreixen la classe treballadora. A curt termini les mesures han de focalitzar-se en alleugerir les conseqüències més negatives d’aquesta confrontació externa, especialment sobre els sectors vulnerables de la població.

És imprescindible garantir el poder adquisitiu de les llars, especialment d’aquelles persones amb menys recursos. D’aquí ve la importància de les diferents pujades del SMI i de les pensions referenciades a l’increment del cost de la vida.

Per tant, és important desenvolupar una negociació col·lectiva que freni la dinàmica de pèrdua de poder adquisitiu dels salaris, per evitar que es generi un polvorí social i que es posi en risc la recuperació econòmica. Per això, és fonamental incloure en els convenis col·lectius les clàusules de revisió salarial.

I continuem amb la lluita amb incompliments de Convenis per la compensació de les clàusules de desviament de l’IPC a empreses que reparteixen beneficis als accionistes i després no compleixen els convenis com al sector de la química, o el sector del Contact Center que pretenen incentivar la contractació amb ETT i no apujar els salaris segons l’IPC per recuperar la pèrdua salarial des de 2019.

O el sector de Correus amb una vaga convocada l’1, 2, 3 de juny en contra del desballestament del servei postal.

Hem de continuar protegint l’ocupació amb una revisió de les causes i els costos de l’acomiadament per evitar que es faci servir com a mètode d’ajustament

A Tarragona, el 24,6% de la població està en situació de pobresa o exclusió social. La Generalitat ha d’establir mesures concretes per pal·liar les situacions de pobresa i exclusió social: ajudes directes, incrementar l’indicador de rendes de suficiència, congelat des de 2010, incrementar la cobertura de la renda garantida de ciutadania perquè arribi a tothom que ho necessiti, l’activació d’un bo social de subministrament per a les persones més desfavorides i ajudes a treballadors i treballadores autònomes.

Tanmateix, el reforçament del sistema sanitari, que ha quedat fortament tocat després de la pandèmia, o la millora del sistema educatiu tal com demana la comunitat educativa són qüestions que no poden esperar.

Cal una aposta clara per la indústria del nostre país amb un Pacte Nacional dotat de pressupost suficient i actuacions transformadores, i pel desenvolupament d’un potent model energètic renovable que trenqui amb la dependència històrica d’altres mercats i dels combustibles fòssils.

Ara és l’hora de disposar de salaris suficients i dignes, de potenciar l’ocupació estable i de qualitat i d’acabar amb les desigualtats. La gent treballadora ho tenim clar, aquesta crisi no l’hem de pagar nosaltres!

Els treballadors i treballadores estem complint la nostra part, ara falta que les empreses i els governs facin el mateix.

Comentarios
Multimedia Diari