Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Bilingüisme cordial

    20 agosto 2022 21:39 | Actualizado a 21 agosto 2022 07:00
    Josep Ramon Correal
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El nou líder del PP va debutar a Catalunya defensant el «bilingüisme cordial» que havia aplicat a la Xunta de Galícia. Cal suposar que ho va fer influenciat per Alejandro Fernández, partidari d’aplicar un «bilingüisme flexible» que moduli l’ensenyament de les llengües a partir del «sentit comú».

    La mostra més original de «bilingüisme cordial» o «bilingüisme flexible» l’he trobat al diari La Voz de Galicia. El relat del periodista és en castellà, però quan la informació recull declaracions d’algú s’escriuen en gallec. Exemple: «Tras el parón forzado por la pandemia había ganas de volver a gozar de la Festa do Pulpo d O Carballiño y, antes de empezar el mogollón, la pulpeira María Isaura González auguraba una récord de asistencia: «O clima vai a estar bo, sen moito calor, e está todo a favor. Esperemos que haxa a encher».

    Diuen que quan et trobes un gallec a l’escala, no saps mai si puja o baixa. Aquesta ambigüitat pot ser molt útil per a la política. Alberto Núñez Feijóo està disposat a aplicar-la

    Y así fue, ya que, según los cálculos del Ayuntamiento, más de 100.000 personas se juntaron en la localidad». Segur que el sistema és poc ortodox i estarà maleït pels lingüistes, però reflecteix una realitat que, agradi o no, és la que és. Quan parlem amb l’Alejandro Fernández no sé mai si ho fem en català o en castellà. I cap dels dos és gallec.

    Comentarios
    Multimedia Diari