La vacuna, la millor barrera al Covid

Cal seguir vacunant-se, per protecció individual i per a la immunitat de grup

31 enero 2022 11:21 | Actualizado a 31 enero 2022 11:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En plena onada de la variant òmicron, amb més contagis que mai, les xifres ens demostren que la vacunació és la millor estratègia per frenar la Covid-19, també en aquest moment. Un indicador molt clar és que el gener de 2021, quan començava la campanya de vacunació, un 12% dels casos confirmats van acabar en ingrés hospitalari. Ara, en ple pic de la sisena onada, però amb més d’un 80% de la població amb pauta completa, el mateix índex se situa a l’1% d’ingressos del total de positius, la qual cosa representa una diferència molt substancial. És obvi que si no fos per aquesta barrera de contenció que suposa la vacuna, el percentatge seria molt més alt i, amb l’actual volum de casos que genera una variant molt més contagiosa com òmicron, la gestió de la sisena onada als hospitals seria molt més complicada del que ja és. Insostenible, fins i tot.

És important, doncs, reiterar el mateix missatge que les autoritats sanitàries han mantingut des que va començar el procés de vacunació: cal seguir vacunant-se, per protecció individual i per seguir avançant cap a la immunitat de grup. I per poder gestionar millor onades com l’actual, que tenen menys impacte precisament gràcies a la vacunació, que encara és més rellevant com a protecció davant la retirada del certificat Covid.

I això inclou la dosi de reforç, que té un paper molt important per contenir òmicron, fins i tot si ja s’ha passat la malaltia. Amb el pas dels mesos, s’ha observat una disminució progressiva de l’efectivitat després de la segona dosi. Un estudi realitzat per la UK Health Security Agency ha demostrat que, després de rebre la tercera dosi, es recupera i fins i tot augmenta aquesta efectivitat entre un 70% i 75%. Un reforç dels mecanismes immunològics que és clau per evitar hospitalitzacions.

Malgrat aquesta evidència, els efectes secundaris dissuadeixen algunes persones de la vacunació en general i de la tercera dosi en particular. La nostra experiència al punt de vacunació del Centre MQ de Reus ens diu que els efectes més freqüents són: dolor a la zona de la punció, cansament, mal de cap, malestar general i febre. Tots ells no són greus i es poden minimitzar amb paracetamol, descans i fred local al lloc de la punció fins que acaben desapareixent en 24-48 hores.

És cert que s’estan observant una sèrie d’efectes adversos, menys habituals, però que generen dubtes, com són la inflamació dels ganglis de l’aixella o els canvis en els cicles menstruals, entre altres. Tot i així, l’evidència científica ens diu que els beneficis de la vacunació superen els possibles riscos d’aquesta.

El Centre MQ es va sumar a la campanya de vacunació ara fa un mes per tal de donar les màximes facilitats a la població. En un principi, ens vam centrar en la dosi de reforç, tot i que la demanda ens ha portat a administrar també primeres dosis a la població de més de 12 anys. Ja portem més de 5.500 dosis administrades i esperem que no baixi el ritme, tant de terceres dosis com de les persones que van més endarrerides en el procés. Recordem que a tots els punts de vacunació es poden administrar les dosis anteriors a la tercera amb l’objectiu d’incrementar encara més el percentatge de la població que té la pauta completa. És, sens dubte, la millor barrera que, entre tots, podem posar a una pandèmia que esperem que en els pròxims mesos perdi força i entri, definitivament, en una fase de més control. Per demanar cita podeu fer-ho a: vacunacovid.catsalut.gencat.cat

Comentarios
Multimedia Diari