'Governem-nos'

Que la CUP lideri un govern alternatiu passa per una ´alternativa´ i no una simple ´alternança´

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Amb aquest eslògan, la CUP va presentar la seva candidatura a l’Ajuntament de Reus el diumenge passat. La idea que volíem traslladar era (i és!) que votar la CUP plantejava la necessitat de deixar d’entendre les eleccions com una cessió de poder de l’electorat a uns partits polítics, que durant quatre anys fan i desfan sense atendre els electors, i començar a plantejar la política com una pràctica conjunta durant un mandat entre uns càrrecs electes i el conjunt de la ciutadania, organitzada o no.

Els resultats de les eleccions demostren que una part de la ciutadania de Reus aposta per aquest canvi de mentalitat, que va més enllà de les propostes concretes que plantejàvem al nostre programa electoral, que cal recordar que va ser redactat i aprovat mitjançant un procés participatiu en què van participar més d’un centenar de persones. La ciutadania aposta per canviar les formes de fer i d’entendre la política.

Els resultats de les eleccions ens deixen per altra banda amb una dada important, concretament 31.925 persones no van votar. Aquest fet ens ha de plantejar molts dubtes sobre la legitimitat o no de la nostra representativitat, que són aproximadament 6.900 vots de 70.000 possibles?

Partint d’aquesta premissa i de la reflexió anterior, des de la CUP hem decidit assumir aquest repte per intentar començar a transformar tant el model de la nostra ciutat –el que pretenem fer a través del nostre programa d’acció política– com, sobretot, el model de funcionament de la política local i, per tant, del nostre Ajuntament, organismes autònoms, fundacions i empreses municipals.

Per aquest motiu, i veient que el partit més votat a les eleccions ja ha iniciat una ronda de contactes amb els partits polítics que van obtenir representació a l’Ajuntament diumenge passat, en l’assemblea que vam realitzar el dimarts passat ens vam plantejar de nou la següent pregunta: governar per a què?

Després de quatre anys d’experiència a l’Ajuntament i després de veure com CiU afronta la formació d’un nou govern municipal, ens adonem que la seva pregunta no coincideix amb la nostra. Sinó que la seva premissa és «governar per governar». Ho constatem després de llegir per enèsim cop el document del pacte de govern entre CiU i PP que ha marcat la vida institucional local durant aquests darrers tres anys i mig. I ho constatem quan CiU i PP han governat durant un mandat sense presentar cap Pla d’acció municipal que fixés unes línies de treball i unes polítiques concretes per desenvolupar a la nostra ciutat. Com hem repetit reiterades vegades, la política de CiU i PP ha estat una política de «pedaços i improvisació». Un govern sense rumb.

I ho constatem quan CiU inicia la roda de contactes amb els partits per formar govern sense haver definit cap proposta de quin és el model de ciutat que vol impulsar per resoldre els greus problemes socioeconòmics que estem patint la ciutadania i els greus problemes d’hisenda que pateix el nostre Ajuntament.

Per tot això, l’assemblea va decidir, vista la necessitat de canvi dipositada per la ciutadania a les urnes, la possibilitat que la CUP –com a segona força– pogués liderar un govern alternatiu al que pugui conformar CiU, que passa inequívocament per plantejar precisament una «alternativa» i no una simple «alternança» de govern, com des de la CUP hem denunciat reiterades vegades durant aquests quatre anys amb el canvi de «tripartit d’esquerres» per un «tripartit de dretes».

La proposta de Fonaments per un canvi de model de ciutat neix d’aquesta voluntat de respondre a la pregunta «governar per a què?», neix del compromís i el respecte dels més de 6.800 vots obtinguts i neix de la voluntat que aquest procés de canvi de la ciutat i de les institucions el puguem començar a plasmar des d’avui mateix, ja sigui des del govern o des de l’oposició. Es per això, també, que iniciem trobades amb entitats socials i culturals –com també òbviament els partits polítics– per socialitzar i debatre sobre el que creiem que han de ser els punts bàsics i irrenunciables per poder afrontar aquest repte. Tenim dues setmanes per davant per decidir quin alcalde votarem per a la nostra ciutat. Tenim dues setmanes per saber si els agents socials, culturals, econòmics i polítics de la ciutat aposten per un canvi al nostre Ajuntament i podem iniciar plegats el treball per assumir la responsabilitat que hem assumit.

Comentarios
Multimedia Diari