Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Aguiló Vinateria, millor botiga de vins especialitzada

    Reconeixement. De família dedicada al món del comerç i les begudes des del 1944, el vi sempre ha estat present a casa dels Aguiló. La curiositat i l’interès creix amb el despertar del Priorat a finals dels 80

    24 noviembre 2023 21:24 | Actualizado a 25 noviembre 2023 14:00
    Ruth Troyano
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    «Quan mencionen el teu nom, t’aixeques de la cadira i no toques el terra». Enric Aguiló encara sent que flota. Aguiló Vinateria, la botiga de vins que regenta a Falset des de l’any 1996, ha rebut el premi a millor establiment especialitzat de tot l’Estat espanyol a la vuitena edició dels International Wine Challenge Industry Awards Spain (IWC), amb dècades de prestigi al Regne Unit distingint el comerç i la distribució de vins. No és el primer reconeixement que reben per despatxar amb discreció i molt de savoir faire. Els han premiat la Cambra de Comerç de Reus i la DO Montsant als respectius guardons anuals, però aquest els fa especial il·lusió per la projecció i perquè el jurat el formen experts com el Master of Wine Pedro Ballesteros, el divulgador Juancho Asenjo i l’exsommelier d’elBulli, Ferran Centelles. «Són professionals que admires i això encara ho fa més emotiu», reconeix Aguiló. Els han arribat nombroses felicitacions. Les acullen totes amb molta estima, però n’hi ha hagut una d’especial: «Un correu electrònic d’Álvaro Palacios dient-nos que és un honor tenir-nos al Priorat».

    De família dedicada al món del comerç i les begudes des del 1944, el vi sempre ha estat present a casa dels Aguiló. La curiositat i l’interès creix amb el despertar del Priorat a finals dels 80. «Els productors de la DOQ Priorat i la DO Montsant ens van encomanar la seva il·lusió i ens vam encoratjar», resumeix.

    La botiga ha crescut i s’ha modelat en paral·lel al boom del Priorat. «Creixem conjuntament. Som aparador dels vins de les dues denominacions d’origen. Veníem de Masia Barril, De Muller i Cellers Scala Dei a la DOQ Priorat i de les cooperatives a la DO Montsant», diu.

    Avui tenen al voltant de 1.100 referències, 700 de les quals són de la comarca. «No hi ha cap botiga a Espanya amb aquesta representació del Priorat», matisa. A banda de vins de proximitat, també hi ha un catàleg important de destil·lats i de Champagnes, perquè n’és un enamorat. Un dels tresors de la botiga és el cementiri de vins amb anyades velles i molt preuades. «El vam començar a fer als inicis. Sabem que el client el valora especialment. Hi tenim des d’un Mogador 2009 a un Obac 1992, però també una primera anyada, la 1974, de Cellers Scala Dei. La garantia que donem és la bona conservació de les ampolles. I podem confirmar també que els vins del Priorat evolucionen molt bé amb el pas del temps», comenta amb orgull.

    De tendències n’han vist passar moltes. «El vi està subjecte a canvis. Veníem de Parker i de vins amb fruita molt madura i fustes noves i molt presents i hem anat cap a vins més amables, amb més profunditat i energia», sintetitza Aguiló. I afegeix: «Ens adaptem al mercat i al consumidor. Volem atendre tant experts com amateurs, el visitant estranger i el veí del poble. Donem la informació necessària perquè cadascú decideixi lliurement què vol beure. El premi ens posa encara més el focus. L’exigència i la responsabilitat són més altes».

    Encara no ha decidit amb quina ampolla celebrarà el mèrit de ser reconeguts a l’IWC per davant de dues botigues prestigioses de Xerès i Madrid. Ahir al vespre van venir a comprar dos nois italians que han fet la verema al Priorat. Després marxaran a Nova Zelanda i a la Borgonya. Recomanar és complex. Requereix esforç i coneixement, però també és important dir al client que no n’entén, que no passa res, que amb el vi sempre rebrà un plaer a canvi. Té destresa i habilitat, forjades a base d’anys d’ofici que ha exercit amb humilitat, hospitalitat i generositat.

    «Hi ha molta inquietud enològica, gent molt jove fent vi al Priorat. Hi ha futur. Hem passat d’estar deprimits a tenir il·lusió. És la nit i el dia. El meu somni és que preservem la comarca i el territori es mantingui lliure d’agressions. Això és el que ens dona valor a tots». Al capdavall, els vins que venen a Aguiló Vinateria li deuen tot al paisatge.

    Comentarios
    Multimedia Diari