Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Solidaritat sense límits

Vi per fer més just el món. Hi ha vins que fan costat a la gent gran, que col·laboren amb la recerca mèdica, que pensen en l’educació especial o que assisteixen els damnificats per una emergència climàtica o un conflicte

19 junio 2023 19:11 | Actualizado a 20 junio 2023 07:00
Ruth Troyano
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els viticultors passen per un moment extremadament difícil. La sequera acumulada dels últims tres anys portarà a una reducció dràstica de la producció de raïm aquesta propera campanya. Al context climàtic s’hi afegeix també una davallada en el consum de vi i per tant de preus.

No hi ha gaire motius per a l’optimisme a les portes d’un estiu sec i calorós que s’adverteix complicat més enllà de l’emergència climàtica. Ara bé, la solidaritat es manté intacta. Enmig d’un clima incert i complex, l’Agrícola de Corbera d’Ebre (DO Terra Alta) preserva el gest d’ajudar i de contribuir a dignificar la vida de les persones amb altres capacitats que va iniciar ara fa set edicions.

Acaba de treure al mercat més d’un miler i mig d’ampolles de garnatxa blanca que porten per nom Sense Límits. Costen 6 euros, gairebé una insignificança si advertim tot el que hi ha a dins embotellat, des de les mans del pagès a un trosset de paisatge que lluita per sostenir-se amb dignitat en el temps i, a la vegada, l’altruisme de tots els qui s’arremanguen a diari a la cooperativa.

Els beneficis de la venta del Sense Límits es destinaran un any més a l’Associació Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre. «Si alguna cosa ens han ensenyat és que d’obstacles per a les persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament n’hi ha un grapat, però amb tossuderia, solidaritat, esforç i estima es pot seguir somiant i actuant per anar més enllà, trencant les barreres que ens allunyen de les nostres il·lusions», reconeix el president de l’Agrícola, Josep Pere Colat.

«Amb el vi solidari proposem una mirada invertida, diferent, una nova lectura del concepte límit. Transformem una paraula que habitualment ens atura en un conjunt de lletres carregades d’esperança que trenquen els marges per seguir somiant i fent camí».

Sense Límits embotella cada any la varietat més representativa de la Terra Alta matisada pel factor incontrolable de l’anyada. Varien, això sí, les etiquetes que emergeixen l’estudi creatiu Cordegat i fan el vi sempre més seductor i contemporani.

Aquest any el disseny mostra quatre mans valentes i vulnerables que s’aferren i tiben una corda en la mateixa direcció, reflectint el compromís d’uns i altres a mantenir un vincle estret i renovat que els fa a tots més persona i més feliços. Les ampolles es poden comprar online al web de l’Agrícola de Corbera d’Ebre i la cooperativa pot presumir de ser l’únic projecte de vi solidari al país que destina el 100% de la recaptació a una entitat.

«Encara que vagin maldades, la nostra voluntat és continuar amb l’esperit del Sense Límits. Mantindrem el compromís de destinar íntegrament el preu de l’ampolla al Jeroni de Moragas per millorar la qualitat de vida de les persones que hi s’hi formen i s’hi eduquen», resumeix Josep Pere Colat, satisfet pel compromís anual de tot un teixit humà que ho fa possible, especialment els treballadors de l’Agrícola.

A Catalunya no són poques les iniciatives que neixen del vi per fer més just, equitatiu i inclusiu el món que habitem. Som conscients que la decisió de consum pot ser a vegades més revolucionària que el vot. Hi ha vins que fan costat a la gent gran, que col·laboren amb la recerca mèdica, que pensen en l’educació especial o que assisteixen els refugiats i/o damnificats per una emergència climàtica o un conflicte armat.

Darrere d’un vi sempre hi ha un paisatge a preservar i unes mans que volen ser respectades. Volem beure tipicitat, dignitat, orgull i qualitat però també valors, compromís i consciència humana i ambiental. Triem per desig més que per necessitat. Comprem per empatia. No crec que la solidaritat sigui un esquer maldestre per vendre vins, malgrat que tots coneixem els riscos del màrqueting.

«Si tu ajudes, tots sumem!», diu l’eslògan de l’Agrícola que anuncia el vi solidari. Hi ha gestos que són senzills i poderosos. El Sense Límits és un vi que parla molt més enllà de gustos i aromes, ho fa de persones, de possibilitats, d’empoderament, de futur i de felicitat. Qui pot negar-se a regalar-los-la?

Comentarios
Multimedia Diari