Les ciutats (cíniques) i magnífiques

Gaudim d’aquest any Gabriel Ferrater de forma tan activa com ens sigui possible. De més a prop o de més lluny, participant-ne directament o indirecta. Fem que se’ns conegui més per magnífics que no per cínics. Siguem els ídols de nosaltres

01 marzo 2022 09:36 | Actualizado a 01 marzo 2022 09:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Gabriel Ferrater va escriure de Reus que era cínic —prou que s’ha dit. Però, no gaires versos més avall del mateix poema In memoriam, havia de dir-ho magnífic (això sí, de lluny estant). I ens apropem a la seva figura des d’aquest context de cinisme i magnificència que deu ser tan present a la realitat com hi és en aquesta bella ficció poètica.

L’objectiu no és menor, i tanmateix és dels que valen la pena: Conèixer i reconèixer l’obra i la figura del reusenc il·lustre i fer-les arribar a àmbits i espais on potser encara no és present. I treballar perquè romangui. Vet aquí, neix l’any Ferrater. Un esdeveniment de país, imprescindible, que tot just aquesta setmana hem inaugurat formalment al Teatre Bartrina. 

Reprenem aquest any, per tant, la trama que vam començar a confegir de manera claríssima l’any passat, amb el programa Pròleg Gabriel Ferrater. L’Ajuntament de Reus —Reus Cultura sencer amb el servei de les biblioteques municipals al capdavant— vam arrencar aquest treball col·lectiu (de ciutat) que representa la Taula Ferrater on s’apleguen tot d’entitats i col·lectius que comparteixen aquesta voluntat de gosar poder.

Plegats (la pròpia Gosar Poder, el Centre de Lectura, el Consorci per a la Normalització Lingüística, l’Òmnium Baix Camp, l’Institut Gabriel Ferrater, l’Ajuntament d’Almoster, la Fundació Reddis, els Serveis Educatius Baix Camp, la URV, les Biblioteques Municipals i la Gata Borda) farcim l’any d’actes de tota mena que ens hauran de dur a prop d’aquell objectiu que ens fixàvem. 

Hi haurà rutes literàries, conferències, xerrades, exposicions. Hi haurà lectures, tallers, espectacles. Hi haurà segona convocatòria del Premi de Narrativa Ciutat de Reus «Diré el que em fuig». I pel camí, Cultura, amb el suport a la creació artística amb un accent especial a la que està feta al territori. Hi haurà, això segur, Gabriel Ferrater des de tantes mirades com se’ns acudeixin entre totes. I més que se n’hi hauran d’afegir! 

Un any sencer d’activitats on tothom pot trobar la seva. Activitats que poden i han de romandre més enllà perquè no hem de permetre que sigui només un any fet de confeti, sinó que l’any Ferrater torni a començar al gener de l’any vinent, i l’altre, i l’altre...

Gaudim d’aquest any Gabriel Ferrater de forma tan activa com ens sigui possible. De més a prop o de més lluny, participant-ne directament o indirecta. Fem que se’ns conegui més per magnífics que no per cínics. Siguem els ídols de nosaltres. 

Comentarios
Multimedia Diari