Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El sud de Catalunya treu pit. Ja tocava

    18 mayo 2022 09:55 | Actualizado a 18 mayo 2022 10:37
    Agustí Segarra Blasco
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Temas:

    L’anunci d’ILJIN posa
    en relleu el gran potencial de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i trenca la tendència que estava registrant l’economia catalana
    Feia més de vint anys que no es captava una inversió estrangera d’aquestes dimensions en el sector de l’automòbil

    A les terres del sud estem d’enhorabona. Ja ens tocava. Aquest dilluns, des de Seül (Corea del Sud), el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, i el CEO de l’empresa sud-coreana ILJIN Materials, Jeon-Sik Yang, van anunciar una gran inversió industrial aquí a casa nostra. L’empresa construirà al municipi del Baix Camp la seva primera factoria de components de bateries per a cotxes elèctrics a Europa. La nova factoria estarà operativa l’any 2024. Es tracta d’una notícia molt bona, i ara toca felicitar tots aquells que han fet possible l’acord.

    L’anunci posa en relleu el gran potencial de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i trenca la tendència que estava registrant l’economia catalana. En un sector tan estratègic com la fabricació de bateries per a vehicles elèctrics -la gran planta de Volkswagen se’n va a Sagunt i les negociacions amb la nord-coreana LG no varen quallar-, es tracta d’una molt bona notícia. No sols per a Mont-roig i el Baix Camp sinó també per al conjunt de Catalunya.

    En les negociacions s’han implicat tots els nivells de l’administració pública. La Secretaria d’Indústria del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat i l’Ajuntament de Mont-roig. També s’han implicat molt els tècnics d’inversió estrangera i el personal de l’oficina de Seül d’ACCIO, i la gestió dels responsables de la seva oficina a Seül. I em consta que la figura de l’alcalde de Mont-Roig ha estat clau per portar la iniciativa a bon port. Enhorabona a tots per la feina feta.

    Els bons resultats obtinguts són un bon exemple que quan els nivells de la cadena d’atracció de les inversions estrangeres actuen sincronitzades emergeix el potencial de totes les empreses del sud de Catalunya.

    L’anunci fet a Seül és molt positiu per diferents motius, permetin que en comenti tres.

    En primer lloc, el volum de la inversió és considerable. La firma asiàtica invertirà 600 milions i generarà més de 500 llocs de treball directes i molts d’indirectes. Aquí cal afegir que també es crearan moltes iniciatives empresarials autòctones que subministraran serveis i productes complementaries. Les instal·lacions de la planta superaran els 30.000 metres quadrats -entre la fàbrica, els magatzems i l’edifici tècnic- i s’ubicaran al polígon dels Comellarets. Es tracta d’una gran àrea industrial que està projectant l’Ajuntament de Mont-roig per a empreses logístiques i industrials que necessiten naus industrials de grans dimensions -el polígon de Comellarets està situat al costat de l’autopista AP-7 i l’autovia A-7- que valoren molt la localització del polígon.

    Es tracta d’una aposta estratègica del municipi que de ben segut donarà molt bons resultats i que, una vegada més, posa de relleu la capacitat de les administracions locals per transformar l’economia sempre que facin fan apostes valentes a llarg termini.

    La inversió diversificà molt l’economia d’aquestes comarques, incrementarà a la comarca el pes de la indústria i reduirà la forta dependència del sector turístic.

    En segon lloc, és també una gran notícia per al país. Feia més de vint anys que no es captava una inversió estrangera d’aquestes dimensions en el sector de l’automòbil. Un sector que és vital a l’hora de facilitar la transició de la indústria catalana cap a una economia més digital i sostenible. És bo per al país i també per a les comarques del sud de Catalunya.

    En tercer lloc, es tracta d’una inversió de gran valor afegit amb un nivell tecnològic de primer nivell. No hem d’ignorar que la iniciativa s’integra dintre del Projecte Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) dedicat al cotxe elèctric liderada per SEAT, el motor industrial del nostre país. Les inversions acordades amb Brussel·les són astronòmiques, ja que durant el període 2021-2023 està prevista una inversió publicoprivada de més de 24.000 milions d’euros. La inversió també crearà fortes sinergies en el mercat de treball de la zona i fomentarà la col·laboració en matèria de formació i de recerca amb la URV.

    L’empresa LJIN Materials, fundada el 1968 a Seül, és líder en la fabricació d’elecfoil, una làmina de coure per a les bateries de liti imprescindible per emmagatzemar millor l’energia. A més, l’empresa produeix sota tecnologia pròpia atès que inverteix molt en I+D i registra moltes patents. Es tracta d’una gran oportunitat per atreure talent atès l’atractiu de la zona, mantindrà vincles amb la URV en matèria de formació d’especialistes i recerca i, sens dubte, obrirà les portes a la vinguda d’altres activitats intensives en recerca.

    Tot això i moltes coses més. És cert que quan les coses venen mal dades hem d’exigir un millor comportament dels polítics i les administracions, però quan es tracta de bones notícies hem de felicitar-los. Hem de felicitar tots els que han fet possible l’acord i sols cal esperar que la resta de municipis de les nostres comarques prenguin nota.

    Comentarios
    Multimedia Diari