'Apropem el Reus d'abans'

L'equip d'Ans Educació proposa conèixer el Reus desconegut d'un mode trencador, a través de rutes guiades i teatralitzades i altres activitats didàctiques

19 mayo 2017 16:18 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Víctor Chacón i Joan Velasco són dos historiadors i educadors en el lleure que van atrevir-se al novembre del 2015 a crear quelcom nou, un equip didàctic per conèixer el Reus desconegut, explicat i documentat d’una manera animada, poc convencional i d’allò més trencadora. No obstant això, no es limiten tan sols als límits de Reus, sinó que poden experimentar amb qualsevol indret català de proximitat. «Ha estat un any i mig de molta feina i pretenem mantenir-la, que és el més difícil. Seguim fent amb les nostres dinàmiques educatives. Ara estem obrint-nos més als pobles, on es mou molta gent. Estem duent a terme força projectes amb el Museu d’Alcover, on hi ha una col·lecció molt important de fòssils del triàsic», esmenta l’historiador Víctor Chacón. Pel que fa a les rutes guiades, els creadors de l’equip educatiu estan acabant d’enllestir una proposta nova, la qual volen mantenir sota el vel del misteri. «Veiem que la gent ens està començant a conèixer a través de l’entitat. A mesura que ens movem per diferents indrets també estenem el nostre segell. Això ens està obrint portes i tenim sinergies i acords pendents», complementa informació l’educador en lleure i historiador Joan Velasco.

I és que com bé diuen tots dos, la seva filosofia des que es va originar l’entitat cultural és que «apropem el Reus d’abans, i això atreu molta gent de Reus, però també de voltants» i. a més, de totes les edats. De fet, estan agafant molta solidesa. Encara recorden la seva primera ruta guiada, la de ‘Bruixes a Reus’. «Encara ens la demana la gent. De cara al març potser la tornem a treure al correu. A més, és una història real. Si anéssim a buscar una segona part, hauríem de marxar de Reus, perquè el personatge del caçador de bruixes, Joan Malet, té un final a la ruta, un cercle que es tanca. Potser seria una història inventada», continua Velasco.

Diferents tipus de públic

El que diuen que els caracteritza és que «tot el que duem a terme està documentat i ha de ser verídic, tot i que moltes vegades et pots permetre llicències, perquè la gent sempre vol una mica de salsa. Sense entrar, però, en dir mentides, tot basant-se en hipòtesis reals». L’agrupació educativa d’Ans Educació està treballant la coeducació amb els infants, que «vagin als rentadors per tal que vegin com treballaven les dones fa 120 anys a Reus. A partir d’aquí, els fem treballar a través d’un dossier els treballs a les fàbriques i renten com les dones d’abans. És un treball molt experiencial, però hi ha una gran lliçó darrere, que valorin poder educar-se a l’escola, que potser a tots els fa mandra haver d’anar-hi, però han d’aprendre a valorar que altres nens en una altra època havien d’anar a treballar de forma obligatòria».

Tots dos treuen conclusions a l’hora d’ensenyar un tipus de ruta a adults i a infants. «Els infants són molt creatius. Sorgeixen dubtes molt intel·ligents i imprevisibles. En canvi, amb els adults potser sí que és tot una mica més quadriculat», expliquen des d’Ans Educació.

Comentarios
Multimedia Diari