«Assistim a un procés injust»

Jaume Alonso Cuevillas, l’advocat de Carles Puigdemont, assegura en una conferència al Círcol que a Catalunya no hi ha hagut violència
 

05 marzo 2018 21:13 | Actualizado a 05 marzo 2018 21:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els advocats i els procuradors, a l’infern de dos en dos. Amb aquesta coneguda dita ha començat Jaume Alonso Cuevillas la seva conferència al Círcol aquest dilluns al vespre. Davant un Saló de Ball ple de gom a gom, el lletrat ha sabut posar-se el públic a la butxaca, i després d’un parell d’enginyoses bromes, ha desgranat durant més d’una hora les seves reflexions al voltant de la situació processal de Carles Puigdemont i la resta de polítics catalans encausats. 

Cuevillas ha sigut molt contundent, assegurant que a Catalunya «no s’ha comès cap delicte de rebel·lió ni de sedició». Assegura que aquesta és una premissa cada cop més compartida per juristes d’arreu de l’Estat, però també des d’Europa. «Tot i que els portaveus dels governs no ho diguin, cada cop, als parlaments europeus, als mitjans de comunicació i a la opinió pública en general, hi ha més veus escandalitzades amb el que passa a Espanya». I és que al seu parer, «la situació és molt complicada i injusta» pels polítics a la presó. 

Cuevillas evita parlar de presos polítics, tot i que també diu que «no tinc cap problema en fer-ho». Com que no hi ha una definició clara del concepte de pres polítics, el lletrat assegura que «no utilitzo el terme per no donar arguments als que no hi estan d’acord». 

“El sistema és tan rabiós i tan ferotge per defensar la unitat d’espanya que al meu entendre està a punt d’implosionar”

Durant al conferència, titulada ‘La judicialització de la política i la divisió de poders’, Cuevillas ha volgut posar especial èmfasi en la «situació complicada dels més de 5.000 jutges que tenim a Espanya». Critica que els governs «no han invertit en justícia perquè no dóna vots» i trenca una llança a favor dels magistrats. De fet, tot i assegurar que la situació que es viu actualment «és injusta», també assegura que « la justícia no ho és». Sí que critica com ha començat la causa catalana, «a partir de denúncies de la Fiscalia, que és un òrgan depenent del poder executiu, no la justícia en sí mateixa». També assenyala la metodologia amb la que s’escullen els alts càrrecs judicials, «contaminats políticament amb el seu nomenament», el que no afecta, diu, «al dia a dia de la majoria de jutges que tenim a l’Estat». 

A preguntes dels periodistes, també ha parlat del cas del mecànic de Reus, acusat d’un presumpte delicte d’incitació a l’odi per no voler arreglar el cotxe d’una agent de la policia espanyola. Diu l’advocat de Puigdemont que «la situació amb els delictes d’odi s’ha desmadrat». Recorda que aquest tipus de delictes estan dirigits a protegir minories per origen ètnic, religió o orientació sexual. «Divendres em van notificar que dos subjectes insultant sobre un tanc a Puigdemont i Pablo Iglésias no és delicte d’odi. Tampoc l’acció del mecànic de Reus és incitació a l’odi». Assegura que vivim un «moment convuls», on la Fiscalia actua «en alguns casos sí, i en alguns casos no». 

Comentarios
Multimedia Diari