Carrutxa ajorna la celebració del seu 40è aniversari

L’entitat reusenca prepara actes relacionats amb els anys 80 i fins a l’actualitat, però sense establir una data exacta per dur-los a terme a causa del coronavirus

31 marzo 2020 06:30 | Actualizado a 02 abril 2020 17:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa de Reus ha anul·lat els actes de celebració del seu 40è aniversari fins a nou avís arran la crisi sanitària del coronavirus. De moment, preparen una sèrie d’actes relacionats i emmarcats en els anys 80 i fins a l’actualitat. S’analitzarà, a través d’una sèrie d’activitats, tot allò succeït a nivell cultural i social a la ciutat (en un principi, ja s’anirà veient si les fronteres d’anàlisi s’eixamplen o no) i on Carrutxa ha estat implicada, però «sense esdevenir-ne una part protagonista», diuen des de l’entitat.

«Volem posar el focus en què va passar des del primer ajuntament democràtic fins a l’esclat del Seguici Festiu de la ciutat, per exemple, així com la seva evolució; què ha passat amb la crítica i la reflexió en aquesta mena d’actes d’expressió i com ha canviat la nostra forma de treballar al Centre de Documentació al llarg del temps, sigui per l’arribada de les noves tecnologies o per altres factors, entre un llarg etcètera», esmenta la vicepresidenta de Carrutxa i coordinadora del Centre de Documentació, Raquel Ferret.

Continguts enriquidors

Un cop passi aquesta època d’aturada esperen poder tornar a la normalitat i seguir muntant els cicles i les conferències de sempre. «Tenim moltes idees i, aquestes setmanes anem avançant tota la recerca que teníem començada i a la qual, potser abans, hi dedicàvem menys temps», revela Ferret. Val a dir que són prop d’una desena de membres que formen part de Carrutxa i el seu principal objectiu, a hores d’ara, és seguir «enriquint amb continguts culturals la ciutadania que així ho vulgui».

A mitjans d’aquest mes, des de Carrutxa es va impulsar un projecte, via xarxes socials, amb la finalitat de donar a conèixer a través de fotografies patrimoni material, com ara objectes i estris, relacionats amb costums, creences o pràctiques festives, és a dir, (tal com ho assenyalen a l’Instagram de l’agrupació) ‘patrimoni immaterial’.

S’interpel·la, doncs, la comunitat seguidora per tal que interactuï i hi digui la seva, tot esbrinant de quin objecte es tracta i amb què el poden relacionar. De moment, s’ha immortalitzat un instrument emprat per infants per fer soroll durant la Setmana Santa; una cassoleta vinculada als costums infantils de Pasqua, un càntir d’engany; i, en una minisèrie d’imatges dedicada a la il·luminació, un llum de ganxo i de carbur, entre altres. Properament, des de Carrutxa es muntarà una altra iniciativa per als temps de confinament. «D’aquí poc, difondrem articles sobre temes d’actualitat sense oblidar la pinzellada històrica. El tema d’interès el marcaran els nostres seguidors. Depenent de les propostes, les anirem treballant i penjarem continguts per tal de fer més dinàmic el confinament», manifesta Ferret.

A tall de curiositat i segons s’exposa al web de l’entitat, diverses persones s’han adreçat al Centre de Documentació tot interessant-se per les epidèmies patides a la ciutat, així com el conjunt del territori, en èpoques passades.

En aquest sentit, han habilitat un treball de la historiadora Montserrat Flores en format digital, el qual es pot consultar i du per nom Aïllament, religiositat i medicina: estratègies institucionals de resposta a la pesta. La finalitat és donar peu a la reflexió i conèixer aspectes de la nostra història.

Comentarios
Multimedia Diari