Casal català a Dublín amb accent ganxet

Cultura catalana. Fa sis anys, la Cristina i la Maria van endegar una escola a Dublín per a expatriats. Enguany han impulsat un casal d’estiu

20 agosto 2018 09:42 | Actualizado a 20 agosto 2018 09:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Cristina Cruset fa 16 anys que va decidir marxar de Reus per establir-se a Dublín, on assegura que està totalment arrelada. Mare d’en Pau, ara fa sis anys va decidir vincular-se a l’incipient projecte d’Els Patufets Verds, una escola dedicada a l’ensenyament del català entre els fills d’expatriats. Una iniciativa que va agafar amb moltes ganes i que, junt amb la Maria Fuxet, veïna de Torredembarra que fa anys que resideix en terres irlandeses, va fer créixer fins a l’actualitat. «El nostre objectiu principal és l’ensenyança i la difusió de la llengua catalana, però també transmetre la seva cultura i tradicions», explica.    

L’èxit de les classes, que tenen lloc l’últim dissabte de cada mes, les va portar a organitzar enguany el primer casal d’estiu en català. Una aposta que s’ha desenvolupat les dues últimes setmanes de juliol i que ha comptat amb la participació d’una vintena d’infants de 15 famílies, la majoria mixtes entre parelles de catalans i irlandesos, polonesos o alemanys. «Fins i tot hem tingut una família portuguesa que va viure a Catalunya i que els agradava la idea que el seu fill parlés català», recorda.

La Cristina també subratlla que l’organització del casal no ha estat gens senzilla. Per exemple, un dels temes més complexos ha estat tot el relacionat amb la confecció de l’equip de monitors que venien des de Barcelona.  Ells van ser els encarregats d’elaborar el programa d’activitats que s’ha dut a terme amb la llengua i la cultura catalana com a eix vertebrador. «Una experiència que ha merescut molt la pena», afirma rotundament. De fet, algunes de les famílies que hi han pres part només tenen paraules de satisfacció respecte a un casal que ha permès als seus fills jugar i aprendre en català a centenars de quilòmetres de distància de casa. 

«És molt important poder oferir un ambient i experiències en català que ajudin els nens a créixer i  desenvolupar-se millor en la llengua. A més, també penso que havent vist una mica els programes de summer camps, l’enfocament del casal ha estat fantàstic», declara l’Itziar, mentre que la M. Carmen, una de les monitores, declara: «És molt bonic ser mestre i alumne a la vegada, compartint la llengua i la cultura catalana. L’acollida de les famílies ha estat genial i la veritat és que m’han fet sentir com a casa».  

Els efectes del 155

El casal, igual que l’escola d’Els Patufets Verds, ha estat autogestionat a través de les quotes que paguen les famílies i altres activitats com la venda de samarretes o motxilles. No obstant això, aquest any han pogut gaudir, per primera vegada, d’una subvenció procedent de la Generalitat de Catalunya via el Casal Català d’Irlanda. De fet, aquest mes han cobrat el 80% de l’ajuda que corresponia a l’any passat per la tasca que porten a terme amb l’escola. El que va passar el 2017 és que l’aplicació del 155 va congelar l’arribada de l’aportació econòmica fins a l’actualitat.

Tot i el retard experimentat, des d’Els Patufets Verds estan molt contents amb la subvenció rebuda, ja que els ha permès començar a preparar el curs de l’any vinent, que s’iniciarà el setembre. La intenció de la Cristina i la Maria, a més a més, és ampliar les classes i que siguin quinzenals. També volen seguir organitzant sortides o trobades amb altres grups «per fomentar l’aprenentatge de la cultura catalana i establir i mantenir el sentiment de comunitat catalana».

Comentarios
Multimedia Diari