El Grup de Teatre Estudi Els Passerells compleix 50 anys

El grup d’interpretació aficionat, fundat a Alforja, va sorgir amb vocació per l’associacionisme i per fer emergir el poble de la grisor de la dictadura decadent

01 marzo 2019 11:09 | Actualizado a 01 marzo 2019 11:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Grup de Teatre Estudi Els Passerells d’Alforja compleix 50 anys d’activitat. Ha estat una trajectòria plena de canvis i avenços, en la qual els seus membres han lluitat per enriquir la vida de moltes persones, tot fent renéixer l’esperit de l’associacionisme en un temps de dictadura en decadència i amb un govern de dretes al poble. 

«Som una associació sense ànim de lucre que va néixer amb vocació de promocionar el teatre de text, la cultura i el català. És un gran mèrit per a tots nosaltres poder haver mantingut la nostra activitat tant de temps, i més tractant-se d’un grup d’aficionats i a més nòmada, ja que no en tenim de seu», diu el director del grup d’interpretació, Quim Balcells. 

Un dels aspectes característics d’Els Passerells és que «hem fet obres que pensàvem que podien ser una alternativa a l’oferta de la resta de municipis del voltant». Durant tot aquest temps han portat a escena obres molt remarcables i d’allò més variades que van de Guimerà a De Filippo i de Xavier Amorós a Shakespeare. Per celebrar la fita van editar un llibre amb reflexions de la gent que hi ha intervingut durant aquest mig segle. Un projecte que es va voler finançar a través d’una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami. 

Persones implicades
A hores d’ara, està implicada molta gent en el desenvolupament d’activitats del grup i de la programació d’actuacions. «Som entre 30 i 40 persones implicades», distingeix Balcells. Això sí, «una cosa és la gent que hi ha al grup de teatre i, una altra, la que puja a l’escenari a actuar», completa. Per exemple, en el muntatge en el qual estan treballant ara hi ha set persones. «Varia segons el muntatge, certament», acota un dels actors del Grup de Teatre Estudi Els Passerells, Josep Miquel Àvila. L’associació, ara mateix, està portant als escenaris de diferents municipis L’oncle Vània, d’Anton Txèkhov.  

De fet, es farà una representació especial per als participants al Verkami, durant la setmana cultural a l’abril. Preguntats sobre els orígens del grup de teatre, tant Balcells com Àvila els descriuen com a «claus per al municipi d’Alforja». «L’any 1968 es va crear oficialment l’associació. Abans, però, els membres de llavors ja havien fet actuacions. La història del grup té un moment d’esplendor i un daltabaix. Entre els anys 77 i 79, nosaltres –amb 18 anys– vam voler interpretar El retaule del flautista. Va ser llavors quan el director dels inicis, Robert Sarobé, ens va voler introduir al grup. Vam accedir perquè teníem ganes de fer teatre. Vam dur a terme diversos muntatges amb ell fins que amb una òpera musical ens vam estavellar, ja que no érem la gent suficient i es necessitaven músics. 

L’obra no va tirar endavant i no es va fer», destaquen. Temps després, Sarobé va marxar i els membres que van quedar, van seguir amb Antaviana, de Pere Calders. «Vam implantar un altre tarannà i van venir obres com ara Mar i cel i El somni d’una nit d’estiu. El grup va revifar», diu Balcells. 

L’associació també ha esdevingut escola. I és que el 2002, es va crear una secció per a infants, molt útil per obres com El Mag d’Oz. La gran majoria, però, ha continuat a Barcelona. 

Comentarios
Multimedia Diari