Gaudir de la festa a Reus amb el ‘Kit de la Qüestió’

Salut. El projecte, integrat en el programa Altersuer, busca fomentar entre els joves l’oci nocturn saludable, igualitari, segur i de qualitat

26 julio 2018 06:22 | Actualizado a 26 julio 2018 06:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte Kit de la Qüestió, impulsat per les regidories de Salut i Participació, Ciutadania i Transparència, va sortir de festa el passat cap de setmana a la nit amb la intenció de fomentar un entorn d’oci nocturn saludable, igualitari, segur i de qualitat entre els joves. Avui es tornarà a repetir la iniciativa, que forma part del programa Altersuer, i que tindrà continuïtat els dies 7 i 21 de setembre. 
«Amb el Kit de la Qüestió, atès que tenim una societat consumista, comercial i on tot el que fa referència a l’entorn de la festa està associat al consum bàsicament d’alcohol i altres substàncies, volem informar i sensibilitzar als joves des d’un vessant preventiu i no repressiva dels riscos perquè els puguin gestionar de manera autònoma», explica la regidora de Salut de l’Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó. Des de la regidoria destaquen la necessitat de donar eines als joves perquè sàpiguen com actuar en cas d’abús d’aquestes substàncies i els riscos associats que comporten. Aquesta sensibilització es fa in situ en les zones d’oci nocturn de la ciutat. «Un grup d’animació fa l’acció més amena. Comptem amb tècnics de Salut i de Joventut i dues persones dinamitzadores, que també informen els establiments d’oci perquè s’impliquin com agents de salut que són», destaca la regidora i afegeix que «l’objectiu és crear una xarxa de col·laboració conjunta entre l’administració, els locals d’oci, altres associacions i els joves». 

El projecte Kit de la Qüestió busca ‘kits’, és a dir, «joves voluntaris que tinguin ganes de formar part d’aquest projecte de prevenció i reducció de danys en l’oci nocturn»

Per sensibilitzar als joves es reparteix material informatiu. Es tracta d’un ‘mini targeter’ amb informació sobre la Tarda Jove, l’espai ubicat dins l’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) del CAP Sant Pere; informació sobre drogues si tens més o menys de 16 anys; una targeta amb telèfons d’interès; informació sobre el consum d’alcohol, és a dir, què és recomanable veure tenint en compte si ets home o dona, i els efectes; consells sobre què fer i què no si una persona ha abusat de les drogues... «L’objectiu és augmentar els factors de prevenció i reduir els factors de risc, promocionant hàbits recomanables, és a dir, lluny de formes moralistes i repressives», recorda la regidora de Salut de l’Ajuntament de Reus. 


Col·laboració dels locals
El projecte Kit de la Qüestió compta amb la complicitat d’una vintena de locals d’oci nocturn de la ciutat. Sobre això, Noemí Llauradó destaca que «hem de ser conscients que tots som agents de salut, des dels propietaris d’establiments d’oci fins a l’administració, entitats, els joves, etc.». 

L’objectiu és crear una xarxa de col·laboració conjunta entre l’administració, els locals d’oci, altres associacions i els joves». 

«Els locals d’oci han de sentir que el projecte també és seu i que són importants en aquesta sensibilització, ja que són els primers que poden detectar una necessitat en una persona que ha begut o en una persona que pot ser assetjada», destaquen des de l’organització. 
A mitjà termini, la intenció de la regidoria de Salut és «poder valorar l’impacte en la millora de la salut de la ciutadania d’aquest tipus d’accions, és a dir, posar en marxa els mecanismes per analitzar, amb dades objectives, i quantificar la valoració objectiva del projecte Kit de la Qüestió». Així mateix, la intenció també va encaminada a recuperar la iniciativa Nits Q, un programa de la Generalitat per millorar la qualitat de l’oci nocturn.

Joves voluntaris
El projecte Kit de la Qüestió busca ‘kits’, és a dir, «joves voluntaris que tinguin ganes de formar part d’aquest projecte de prevenció i reducció de danys en l’oci nocturn». «La formació que rebran els joves voluntaris se centrarà en aspectes relacionats amb els agents de salut, és a dir, qüestions bàsiques, en l’àmbit de la prevenció, sobre drogues, sexe i alcohol. També tractarem altres temes com la violència de gènere, el sexisme, etc.», destaquen des de l’organització. 
La compensació per als voluntaris del Kit de la Qüestió és «formar part d’un grup de joves amb ganes de promoure espais d’oci igualitaris, amb bon ambient, segurs i saludables».

Comentarios
Multimedia Diari