L'Escola La Vitxeta de Reus hissa la bandera pirata per recuperar un ball tradicional

Es tracta del Ball de Marcos Vicente, un ball parlat molt popular de la Festa Major de Reus durant el segle XIX i començaments del XX.

19 mayo 2017 15:59 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Escola La Vitxeta de Reus ha hissat la bandera pirata per anunciar que ha posat en marxa el projecte de recuperació del Ball de Marcos Vicente, un ball parlat molt popular de la Festa Major de Reus durant el segle XIX i començaments del XX. La iniciativa va sorgir d’un grup de mares i pares i s’ha convertit en un projecte educatiu de tota l’escola. El primer pas, a principis de curs, va ser la creació d’una nova comissió de l’Associació de Mares i Pares (AMiPA) per impulsar-lo.

Una vegada dissenyat el programa, i després d’aconseguir la implicació de la direcció i l’equip docent, el 9 de febrer els dos grups de cinquè van començar a treballar les coreografies com a part de l’hora d’educació física amb l’assessorament d’una mestra de danses tradicionals. Posteriorment, el 23 de febrer, els nens i nenes van iniciar els assajos de teatre amb les seves mestres i una monitora de reforç especialitzada. A més, en les properes setmanes, tractaran el text del Ball a la classe de llengua amb la col·laboració d’un filòleg i gestor cultural. 

El Ball s’incorpora a l’itinerari escolar

El Ball de Marcos Vicente ha entrat a les aules per quedar-s’hi. L’objectiu és aconseguir que es consolidi en l’itinerari escolar perquè l’alumnat reforci competències curriculars i n’adquireixi de noves a través d’un treball d’entorn, que també servirà per ampliar el coneixement de la ciutat i la seva història, cultura i tradicions. Segons els impulsors, la creació d’un ball parlat és més complexa que altres elements festius, però alhora planteja unes possibilitats pedagògiques molt més interessants. "El teatre és una eina motivadora i estimulant per treballar capacitats i habilitats com l’atenció, la deshinibició, el saber estar, l’esforç, l’autoestima, el treball en equip, l’empatia, l’oralitat, la memorització o la psicomotricitat", han explicat. 

Un altre dels objectius de la iniciativa és fer créixer els sentiments de ciutat i territori i que els alumnes i les seves famílies gaudeixin de la festa mentre aprenen. Per aquet motiu, la comissió va fer les gestions corresponents i el passat 13 de febrer el ball va ser aprovat per la Comissió de Protocol de la Festa Major, convertint-se en el primer ball parlat petit de la Festa Major de Reus. A més, el projecte també s'ha presentat a la Capital de la Cultura Catalana.

 

Comentarios
Multimedia Diari