La festa de l'elixir daurat

La segona jornada de la Fira de l'Oli DOP Siurana va tancar-se amb gran èxit d'assistència

19 noviembre 2017 12:09 | Actualizado a 19 noviembre 2017 12:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La ciutat ha acollit aquest dissabte la celebració anual dedicada a l’elixir daurat. L’oli ha estat el protagonista d’una jornada multitudinària en el marc de la celebració de la 21a Fira de l’Oli DOP Siurana, un certamen organitzat per l’Agència Reus Promoció, el Consell Regulador de la DOP Siurana i Unió Corporació Alimentària de Reus. La cita ha acollit la presència d’estand de fins a 18 cooperatives i prop de 1.000 persones i escaig per poder degustar el tradicional esmorzar de la ‘Festa de l’oli nou’. De fet, pels volts de les deu, la plaça de la Llibertat de Reus ja era plena de gom a gom.

Tant reusencs com assistents de pobles veïns han matinat per arribar puntuals, fer cua i poder menjar l’àpat compost de tomacons, pa, embotit, avellanes i coca dolça, tot regat amb oli nou DOP Siurana. Val a dir, que la cirereta del menjar (a banda de l’oli) ha estat la botifarra de la Casa Borrull, col·laboradora habitual de la trobada. Aquesta ha estat preparada especialment per a l’ocasió i estava feta d’avellanes, panses i moscatell. La previsió era servir 3.000 racions i pel que s’ha pogut veure, els preparatius han estat encertats, ja que el públic ha augmentat al llarg del matí i les cuades s’han despatxat de pressa.

La cita ha acollit la presència d’estand de fins a 18 cooperatives i prop de 1.000 persones i escaig per degustar el tradicional esmorzar

La fira, en la qual també han participat el Gremi de Forners de Reus i Comarca i altres entitats comercials de la ciutat, ha tingut per objectiu presentar als assistents de forma col·lectiva l’oli nou, propi de la denominació d’origen. “Nosaltres hem vingut amb la família i els nens i, tot i ser de Reus, ens hem apropat a tastar l’esmorzar tradicional perquè teníem curiositat. Estem molt satisfets, perquè només hem esperat uns 10 minuts i hi ha hagut molt bona organització”, ha explicat la Laura, qui amb el seu plat de plàstic mostrava la llonganissa de panses tota exultant amb la troballa. “Mai havíem tastat una llonganissa amb aquests ingredients”, ha completat valoració la reusenca.

La quantitat de taules amb porrons de vi i setrills d’oli han poblat totes les taules, les quals han estat plenes de grups d’amics tot gaudint de l’ambientació musical de Dj Silencio i fent relleu per poder agafar els seus respectius plats. Arribades les 12 hores, molts assistents curiosos s’han apropat a l’entrada de la fira per guaitar pels diferents estands i poder comprar un parell de litres d’oli a les cooperatives presents. Una exposició de vehicles antics i de carros presidint l’entrada de la fira de caire pagès, també han exercit de crida a gran part dels assistents.

 

L' acte ha estat acompanyat de música amenitzadora i les creixents cues han estat una constant

La diversió dels més petits ha estat més que garantida, ja que han comptat amb un espai reservat per a ells juntament amb la realització de tallers infantils d’àmbit creatiu relacionat amb l’oli. “Molts aprofiten a comprar-se un globus animat i seguir jugant mentre encara mengen alguna llesca de pa amb oli”, ha reconegut una mare, també fidel a la trobada anual. Han estat molts els assistents que han optat per aparèixer a la tarda per poder veure la demostració culinària en directe del xef i divulgador gastronòmic Pep Nogué.

La situació del sector

Pel que fa a la situació del sector de l’oli i l’estat de la collita d’enguany, hi ha hagut valoracions positives. Des d’Unió Cooperativa Alimentària, Josep Moragas, ha dit que “l’estat de la collita que encara s’està realitzant, és en principi acceptable amb comparació de l’any passat, ja que es va perdre un 40% de producció. Enguany tornem a valors normals, hi ha bona qualitat i quantitat. Estem parlant que tota la DO Siurana haurà obtingut uns cinc milions de quilos, que és una quantitat normal”. Pel que fa a les expectatives de la fira, Moragas estableix que la celebració s’ha convertit en “tot un referent” i “més després de 21 anys. Evidentment, el nombre de cooperatives que venen oscil·len sempre en el mateix número, però és una festa de ciutat i l’esmorzar és una tradició. La gent va aprofitar divendres a la tarda per comprar oli, és el moment clau”.

Una de les majors preocupacions del sector de l'oli és el poc relleu generacional actual

Per la seva banda, des de la Cooperativa de Riudecanyes, Diego Pedrola ha explicat que el volum de gent assistent “potser és major que la de l’edició passada” i que “la collita d’oli nou és bestial, la de l’any passat va ser molt curta”. Enguany a Riudecanyes han fet aproximadament “quatre vegades més oli”, ha dit. “Estem parlant que l’any passat es podrien haver fet 110.000 quilos d’olives i enguany, passarem dels 400.000 quilos, els arbres estan molt carregats. Si hagués plogut més, hauríem tret més benefici”, ha valorat el també enginyer industrial.

Un factor del qual fan gala des de la cooperativa, és del sistema de fabricació d’oli que tenen “està modernitzat amb màquines automàtiques i molt netes”. També valoren l’exportació com a una pràctica indispensable dins el sector. Duen producte, en la seva majoria embotellat, cap als Estats Units i Holanda, per exemple. “A Riudecanyes, no hi ha massa relleu generacional i tres o quatre pagesos s’encarreguen del 50 o 60% de les terres, potser s’hauria de cuidar molta més”, ha dit a mode de conclusió Pedrola.

Les cooperatives assistents han estat la d’Almoster, la de Cabacés, Castellvell del Camp, la de Garcia, la de la Bisbal de Falset, de la Palma, la de la Selva/Coselva, la de la Serra d’Almos, la de les Borges del Camp, la de Maspujols, la del Molí del Baix Camp/Mont-roig, de Montbrió del Camp, de Picamoixons, de Riudecanyes, de Riudecols, de Riudoms, de Vila-seca, Unió Corporació Alimentària, Olis de Catalunya, Consell regulador DOP Siurana i el Centre de desenvolupament de l’oli.

 

Comentarios
Multimedia Diari