La vida de Neus Català arribarà a la gran pantalla

El productor Miquel Romans vol, amb el film, «recrear els fets reals novel·lats per Carme Martí amb el màxim respecte i rigor possible»

18 noviembre 2019 07:10 | Actualizado a 18 noviembre 2019 07:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La novel·la La paloma de Ravensbrück, escrita per Carme Martí, basada en la vida de Neus Català, una de les últimes supervivents espanyoles dels camps d’extermini nazis, arribarà el cinema, després que la productora barcelonina Principal Segona Films hagi adquirit els drets audiovisuals.

Segons va informar la setmana passada l’agència literària Pontas, que ha realitzat les negociacions, el productor Miquel Romans vol, amb el film, «recrear els fets reals viscuts per Neus Català i novel·lats per Carme Martí amb el màxim respecte i rigor possible, especialment el seu pas pel camp d’extermini de Ravensbrück, a Alemanya». A més, es vol abordar la seva «implicació en el sabotatge d’armament en el camp de treballs forçats de Holleischen, en la llavors Txecoslovàquia». Abans de convertir-se en pel·lícula, també s’ha adaptat l’obra literària al teatre, el 2015, interpretada per l’actriu Mercè Arànega.

La novel·la sobre la qual es basarà la pel·lícula va ser publicada l’any 2002 en català, amb el títol d’Un cel de plom (Amsterdam), convertint-se en un èxit de vendes, i Roca Editorial l’ha rellançat aquesta tardor en castellà amb el títol de La paloma de Ravensbrück. Martí va escriure l’obra després d’hores de converses amb Neus Català, qui morí amb 103 anys el passat 13 d’abril.

Neus Català (Els Guiamets, 1915-2019) va sobreviure a l’horror dels camps d’extermini gràcies a la força moral i a la solidaritat entre les companyes. En ser alliberades es van prometre no oblidar, convertint-se en un símbol de la lluita republicana i antifeixista.

La seva llarga trajectòria personal i el seu tenaç esforç per la recuperació de la memòria històrica li van fer mereixedora en els últims anys de nombrosos homenatges, reconeixements i distincions, com la Creu de Sant Jordi, que li va atorgar la Generalitat l’any 2005; la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona, que va rebre l’any 2014; i la Medalla d’Or de la Generalitat, concedida el 2015. Així mateix, l’any 2015, amb motiu dels 100 anys del seu naixement, la Generalitat va celebrar l’Any Neus Català, en reconeixement a la seva figura.

L’autora catalana Carme Martí en conèixer que la seva obra La paloma de Ravensbrück arribarà a la gran pantalla ha expressat que es tracta d’una història que «és una autèntica lliçó de vida i de solidaritat i, tant als fills de Neus Català com a mi, ens fa molta il·lusió».

Després de ser alliberada l’any 1945, Neus Català va dedicar la resta de la seva vida, segons destaca Carme Martí, «a assegurar que no es perdria la memòria del que ella i els seus companys havien vist i patit, i aquest projecte és una manera més de continuar la seva lluita per la memòria».

Comentarios
Multimedia Diari