Reus Refugi fa una crida a la consciència social

L’entitat solidària va organitzar ahir, divendres, el projecte ‘Murs’ a la plaça Prim amb l’objectiu de reivindicar l’acollida dels refugiats

05 enero 2019 10:51 | Actualizado a 21 febrero 2019 16:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb l’objectiu de reivindicar l’acollida de les persones refugiades, Reus Refugi va organitzar ahir divendres un acte emmarcat en el projecte ‘Murs’. Es va tractar d’una iniciativa realitzada a la plaça Prim de Reus on l’entitat va voler fer visible el que és conviure amb una frontera imposada. 

Amb una barrera de filferro amb tot un seguit de sabates i guants enganxats, l’organització va voler representar un viatge a la recerca d’una vida millor, sense entrebancs, allunyada de la violència i la pobresa. «La idea es remetia a què el ciutadà pogués veure la injustícia que hi ha quan enmig d’un  lloc en concret hi ha col·locada una barrera. En aquest cas, la vam posar a la plaça Prim. El fet que algú passés per allà amb pressa i veiés una tanca, va causar sorpresa i molts es van preguntar moltes coses: el fet de no poder travessar una frontera pel color del teu passaport, per exemple», enceta conversa Óscar Revilla, director del centre d’acollida de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR). 

Sota aquesta premissa, doncs, diversos membres de l’entitat Reus Refugi i de la Comissió Catalana de l’Ajuda al Refugiat van poder informar els vianants a peu de carrer sobre totes les vulneracions que han patit totes i cadascuna de les persones que són al centre d’acollida reusenc que gestiona la Comissió esmentada. Allà és on, de fet, hi viuen, des que van ser rescatats pel vaixell Open Arms el juliol del 2018. 

A l’activitat d’ahir van participar-hi prop d’uns trenta refugiats, els quals van esdevenir testimonis vivents de la lluita per defensar els seus drets. Durant la tarda també va haver-hi lectura de poemes i es van relatar històries pels mateixos refugiats. Fins i tot, va haver espai on alguns dels refugiats van poder compartir unes cançons tradicionals, les quals van anar acompanyades d’un ball. «Ara mateix, tenim 50 persones al centre d’acollida a la capital del Baix Camp. Participar en la iniciativa els va semblar molt necessari, perquè tot i haver passat per aquesta injustícia, ells mateixos no comprenen com es pot permetre això», afegeix Revilla.

Des que va obrir el centre el 25 de juliol de l’any passat a Reus, des de Reus Refugi s’ha mirat d’integrar a cadascun dels refugiats a partir d’un pla de treball molt complet pel que fa a l’aprenentatge d’idiomes i cursos preformatius. Aquest Nadal, l’agrupació de refugiats està participants activament a la cavalcada i a hores d’ara estan fent una recerca exhaustiva d’habitatges i habitacions, a més d’oportunitats laborals.

«Fem una crida a aquelles persones que tinguin un pis de lloguer que no dubtin a contactar amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. A més, els demanem a preus normals, simplement que ens ho faci saber. Creiem que és el següent pas per aconseguir una integració la més completa possible», diu Revilla. 

Comentarios
Multimedia Diari