Un centenar d’infants assisteix a una prova pilot a la Cartoixa d’Escaladei

Alumnes de l’Institut-Escola Montsant treuen conclusions perquè s’acabin de perfilar un parell d’activitats per a conèixer el patrimoni

04 junio 2021 07:47 | Actualizado a 04 junio 2021 10:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un centenar d’infants i joves de l’Institut-Escola Monstant va assistir ahir a la Cartoixa d’Escaladei per assistir a una prova pilot a càrrec de l’Agència Catalana del Patrimoni per a acabar de perfiles dues activitats adreçades a cicle infantil i a primària. En el primer cas, es tracta del programa Formes, colors i textures! Descobreix la Cartoixa d’Escaladei, de 90 minuts, on el monjo Esgraó, que viu a la Cartoixa, ensenya als infants, mitjançant les Muntanyes de la Serra del Montsant, les formes, els colors i les textures de la flora i la fauna que es pot trobar a la serralada.

En l’altre cas, amb els estudiants de primària, s’ha posat en marxa el programa Conta’m i dibuixa’m. El monjo Esgraó i la Cartoixa d’Escaladei. Amb la mateixa durada que l’anterior i mitjançant un conte amb el monjo Esgraó com a protagonista, els infants aniran coneixent els diferents espais de la Cartoixa i la Serra del Montsant. L’activitat finalitzarà amb la realització d’un dibuix de la zona de la Cartoixa que els han agradat més. 

«Aquestes dues activitats s’han creat per al curs 2021-2022 i, ahir, les vam provar amb els alumnes i professors del centre educatiu de Cornudella del Montsant. Vam voler veure quines eren les activitats que més els havien agradat i què adaptarien quant al nivell educatiu», explica la tècnica d’acció educativa de l’Agència Catalana del Patrimoni, Maria Cacheda. Un altre dels objectius és desenvolupar activitats perquè els més petits apreciïn el patrimoni. «Hem dut a terme les activitats per a un grup d’infantil, on hi havia nens i nenes d’entre tres i cinc anys i dos grups de primària del primer cicle», continua.

 

Les iniciatives, pensades per al curs vinent, tenen en compte la perspectiva de gènere i la igualtat

La prova pilot implica que professors i professores emplenin enquestes de forma virtual, per tal de notificar tot allò que es pot anar perfilant de cara al curs vinent. Val a dir, que ambdues activitats estan pensades per als centres educatius del territori i més propers a la Cartoixa, però «estan obertes a tots aquells centres que vulguin dur-hi els alumnes», acota Cacheda. 


Formació en coeducació
Aquells centres interessats a sol·licitar fer una de les activitats, pot adreçar-se al web patrimoni.gencat.cat/ca/monuments de la Generalitat i fer-ne reserva. «Les activitats es fan a l’aire lliure i de forma segura», concreta. Fa saber, també, que són activitats que, més enllà de promoure competències de diversos àmbits, com ara l’artístic i el cultural, també es mira de formar les persones educadores que fan aquestes activitats en la coeducació. «És a dir, tenen en compte la perspectiva de gènere, fan grups mixtos i fomenten la igualtat tot trencant jerarquies de rols femení i masculí marcats», diu Cacheda. 

Comentarios
Multimedia Diari