Un espectacle a la Prioral de Sant Pere mostrarà la llegenda de Misericòrdia

‘Misericòrdia: de Reus al Cel’ serà un acte teatral amb música i dansa que es farà el 15 de setembre (21.30 h) amb entrada lliure

05 septiembre 2017 09:46 | Actualizado a 05 septiembre 2017 09:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La història de la Mare de Déu i la pastora Isabel Basora tindrà un espectacle teatral únic en el qual també hi haurà dansa i molta música. Es tracta d’una iniciativa  de l’Orfeó Reusenc creada sota el segell de la capitalitat cultural i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, l’Arxiprestat i el Prior de la Prioral de Sant Pere. S’anomena Misericòrdia: de Reus al Cel i es durà a terme el dia 15 de setembre, a les 21.30 hores, a l’espai de la Prioral de Sant Pere. L’entrada serà lliure i hi ha un aforament per a prop de 450 persones. 

A la proposta, hi participaran més de 100 persones entre actors, músics, tècnics i dansaires 

Serà una posada en escena que  explicarà com gràcies a la intervenció de la Verge l’epidèmia de la pesta a Reus desapareix per la seva intervenció divina. Per reflectir tot plegat ha calgut la implicació de més de cent persones entre actors, cantaires, músics, dansaires, assistents i tècnics. 

Trames secundàries

Amb la qual cosa, ha estat clau l’organització i la previsió. Segons el director del projecte, Albert Bermúdez, «l’acte, amb vocació de continuïtat, inclourà trames secundàries amb personatges desconeguts, però seguiran formant part de la mateixa llegenda. De fet, a l’hora de fer el guió vaig crear oportú aplegar diferents versions d’aquesta. No és qüestió d’inventar, sinó d’enriquir». Amb tot, el jove ha tingut al seu abast textos dels estudiosos Ezequiel Gort i Salvador Palomar, però alhora també de més antics.  Com és el cas d’una primera versió reconeguda com a tal de Narcís Camós de l’any 1652 i d’altres autors del segle XIX, com Celdoni Vilà, fra Josep Rius o Francesc Torner, els quals converteixen la llegenda en història. Amb tot, segon Bermúdez, l’espectacle durà un narrador i la trama se succeirà juntament amb una coreografia, la qual ha estat ideada a partir dels passos de la dansa tradicional catalana, com ara el ball pla, la jota o el galop. «La tradició i la identitat del moment històric han estat molt respectats. Ens adeqüem dins el segle XVI i ens hem esforçat per tal que la música soni com sonaria llavors», detalla per la seva banda el músic Albert Galcerà, el qual s’ha encarregat de la melodia de la proposta. 

La coreografia que es durà a terme està ideada a partir de passos de la dansa tradicional catalana

De fet, Galcerà s’ha servit dels textos que parlen de la llegenda de l’aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia per poder encabir també una mica de lletra. «Tot i que la seva presència és minoritària, sí que extrec fragments i frases de documents. Per exemple, la frase que li diuen a la pastoreta quan no creuen en l’aparició que ella ha presenciat. Li van dir: ‘mentidera, somniadora, no et creiem’, això ho reprodueixo», resumeix Galcerà. Per la seva banda, a la roda de premsa de presentació del projecte, la comissària de Reus de la Capital de la Cultura Catalana 2017, Montserrat Caelles, va agrair la creació del projecte cultural i va reiterar la funció de projecció que té la pròpia capitalitat. La presidenta de l’Orfeó Reusenc, Ester Cos, també va enaltir l’esperit de l’entitat d’innovar i de conservar l’esperit creador.

Comentarios
Multimedia Diari