Un grup d'actors agosarat

Els actors, Antoni Veciana i Montserrat Viladés, descriuen la companyia La Gata Borda com a un ens multidisciplinari. Els agrada innovar i tastar gèneres. I és que un any fan comèdia i un altre, drama

19 mayo 2017 16:13 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Vam començar a elaborar una gran llista per trobar el nom de la companyia de teatre. Encara la conservem. El nom fa referència a un gat fent teatre», explica l’actriu Montserrat Viladés, de l’agrupació de la Gata Borda. «És a dir, una gata que actua, borda. I aquesta va ser la premissa per escollir el nom», complementa l’Antoni Veciana, també membre de la companyia. Oficialment, segons aclareixen tots dos, «vam començar l’any 2009, però molt abans ja havíem començat a voltar i actuàvem». I és que l’entitat de la Gata Borda neix l’estiu del 2008 a Reus, del desig d’un grup d’alumnes de l’Escola de Teatre del Centre de Lectura, de crear quelcom més seriós en l’aspecte interpretatiu. Després de dur a terme tallers d’interpretació i haver aconseguit dur a escenaris diferents espectacles, van decidir fer el pas per crear companyia pròpia. «Tots nosaltres partim d’una formació actoral, venim d’escola. Creiem que el que ens diferencia és que ens atrevim amb tot. Hem fet molt de teatre de carrer, com ara les comèdies, Dames i Vells, les rutes teatralitzades als cementiris. Tot i que també duem a terme produccions als teatres, naturalment», detalla Veciana. Han après a treballar doncs amb aquest format, on no tenen un «públic a favor», com passa al teatre. «També intentem combinar creació i la comèdia, on intentem no deixar de banda el text, sigui clàssic o modern», diu la seva Valadés. Es descriuen com a un ens del tot multidisciplinari. Els agrada innovar i tastar gèneres nous. Hi ha anys que fan comèdia i d’altres, drama, pel que fa a produccions pròpies, que no són regulars.

L’evolució

Els dos actors afirmen que en els seus inicis es va fer un gran esforç per explicar qui eren. «Érem nous. Ara, no tenim res a veure amb el primer espectacle de Dames i Vells, perquè hem anat evolucionant. La gent ens ve a veure cada any i aprenen amb nosaltres», comenta Valadés. Val a dir que, ahir dissabte el ball de Dames i Vells de Reus es va dur al Carnaval de Vilanova i la Geltrú, el qual va ésser convidat pel ball de Malcasats local. «Ara estem que no tenim aturador. Tenim pendents bolos de L’estiueig, que portem amb la companyia Tebac, també treballem en una producció nova que estrenarem el gener al Bartrina i per la Capital de la Cultura fem un recital de Gabriel Ferrater al claustre del Salvador Vilaseca. Tenim feina!», diu Veciana emocionat. Fan filigranes per treure temps per assajar, tenir temps per a la família i la feina.

«Podem portar aquest ritme perquè tenim una direcció professionalitzada, amb l’Ester Cort al capdavant. Ella s’encarrega de moltes coses», completa Veciana. L’agrupació suma prop de 15 persones fixes, «si no, podem arribar a uns 25 actors». I és que la gràcia de l’agrupació és que no hi ha exclusivitat per entrar o sortir. Com a desig de futur, des de Gata Borda, comenten des de fa molt de temps dur a terme la trilogia sencera en el marc de la Commedia dell’arte de M’agraden les Fruites de Bosc amb les parts de les fruites Tropicals i les Seques .

Comentarios
Multimedia Diari