'Ara el swing està de moda, en sentireu molt a parlar'

Roger Casasampere, Professor de ball (Basic Escola de Ball)

| Actualizado a 21 mayo 2017 14:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Roger Casasampere es dedica a la dansa des dels 16 anys. Va començar a donar classes per finançar-se la seva trajectòria professional i, a partir de llavors, no s’ha aturat. Quant a premis i distincions, no es pot queixar pel que fa a ball llatí. ‘El màxim que vam aconseguir van ser tres segons llocs al Campionat d’Espanya en professional d’àmbit llatí’, diu orgullós.


- Té una trajectòria d’allò més llarga pel que fa al ball. Sempre va saber que era per a vostè? - Dins el món del ball, des de fora, només es veu l’àmbit de la competició i la veritat és que està obert a una infinitat d’objectius, com ara socialitzar-se, per exemple. A molta gent li agrada ballar. En el meu cas, sempre havia volgut dedicar-m’hi i em vaig formar per competir. Una parella que sigui bona dins concurs, vol dir que té bona posició, que té ritme i una òptima presentació a pista. Val a dir, que és molt subjectiu també. A banda d’això, afegeixo que el ball de competició és cada vegada més esportiu.

- Què vol dir això? - Anem deixant una mica de banda el tema artístic i comença a basar-se en cossos esvelts, en moviments molt més ràpids... La qüestió és demostrar molta lleugeresa, elasticitat i molt de fons, ja que en poc menys d’un minut has de dur a terme tot el ball físic, que esdevé molt intens. Ara, el ball de competició obliga als ballarins preparar-se molt més i amb molta més previsió.

- Aquest caràcter esportiu ha minat el que s’entenia abans com a ‘ball artístic’, doncs? - Potser. És evident que ha canviat envers abans. Quan jo em vaig iniciar en el món del ball era diferent, però com tot. Ha de desenvolupar-se. Jo quan vaig començar, em vaig endinsar en l’àmbit social, perquè és la gran base del ball. El fet de tenir l’opció de poder competir en el ball no vol dir que sigui obligatori, però. Aquí a Basic Escola de Ball, el 99% de la gent ho fa perquè li agrada. Treballem la socialització en el ball, perquè entenem que no tothom ha d’anar a competir, i el nivell d’exigència és una altra història.

- Detalli com funciona una parella de ballarins. - És un treball en equip. Pel que fa a la meva experiència, jo vaig començar amb una parella, i al cap d’un any o dos, vaig canviar amb una altra. S’ha de dur molta disciplina i hi ha d’haver molt d’assaig. Al final amb la que avui és la meva dona, vaig ser company de ball, fins i tot. Actualment, liderem Basic Escola de Ball com a mestres, i ja estem retirats de la competició. De fet, és un món molt dur, exigeix molt i si no tens molt en compte el treball en equip, pots acabar tenint problemes amb el resultat final.

- Tot ballarí que deixa la competició ha de dedicar-se obligatòriament a la docència? - Si vols continuar en el món del ball, el més normal és que ho facis en el món de la formació. Jo he acabat sent entrenador després d’haver estat prop de 17 anys competint. Després també vam esdevenir jutges de ball. És inevitable.

- Com desenvolupen les classes a Basic Escola de Ball? - Vam obrir l’any 2004 i elaborem moltes classes iniciàtiques. Si trobem parelles que els agrada molt el ball també dediquem classes particulars i entrenaments més enfocats a millorar passos dirigits a competir.

- Quins tipus de ballarins teniu a l’escola? - Hi ha de tot. Nosaltres, a banda del ball de saló social, també treballem balls tropicals com ara salsa, bachata, kizomba i merengue, també swing & lindy hop, charlestone, jazz i rock. Això s’obre amb molta franja de gent. Ara el swing està de moda, en sentireu molt a parlar. A Tarragona, comença a haver-hi una explosió que vindrà fins aquí.

- Quina particularitat té? - No se sol ballar a les discoteques, sinó que és un ball de carrer. És dels més socials que he vist mai. Es fan moltes activitats i la gent s’ajunta a través de les xarxes socials. Avui, a les 12 del migdia, al Pallol, nosaltres elaborarem un ball de Swing & Lindy Hop, en el qual farem una recollida de signatures amb una finalitat social. Hi haurà gent de carrer i també uns quants dels nostres alumnes. Això sempre llueix molt.

Comentarios
Multimedia Diari