Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Baixada espectacular a Reus: prop de 190 diables i 10.000 carretilles

El foc i el Santuari prenen especial protagonisme per Misericòrdia. Més de 150 actes donen forma a les festes, on la tradició conviurà enguany amb l’estrena de nous elements

17 septiembre 2023 19:27 | Actualizado a 17 septiembre 2023 19:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de 150 propostes integren la programació d’aquesta Festa Major de Misericòrdia, que fixa l’epicentre al Santuari. El Ball de Diables de Reus treballa en una Baixada amb prop de 190 integrants en la que «si no és l’any que hi ha més gent, s’hi aproxima», tal com detalla el seu president, Roger de la Cruz.

Dos elements, el Superadrac i Pere i la Lloba, s’estrenaran. I no falten les efemèrides: la Dansa de Mossèn Joan de Vic celebra el 40è aniversari de la recuperació i el Reggus ja en té 30. Els Xiquets de Reus preparen la Diada Castellera de Misericòrdia –23 de setembre– «oberts a tothom qui vulgui venir als assajos» i avancen cap a la Diada del Mercadal amb «la il·lusió d’arribar amb castells de nou», apunta el cap de colla, Oriol Ciurana.

La Baixada és el centre de la festa, el dia 25, i «l’acte amb més diables d’una sola colla», precisa De la Cruz. Enguany s’hi cremaran «unes 8.000 carretilles pels diables adults i 2.000 pels infantils», a més dels sortidors. «Es reivindica poc i és singular, gairebé única», destaca el president, i recorda que «no és un correfoc, sinó una cercavila». Avui, dia 16, en acabar el correfoc infantil, tindrà lloc una nova Nit Cabrona.

Les festes venen marcades pels 40 anys de la recuperació de la Dansa de Mossèn Joan de Vic. Caracteritzada per la indumentària dels balladors –lila i blanc–, emmascarats i picant amb un bastó i una cobertora de gerra d’oli –simbolitzant espasa i escut–, és «una dansa única», destaca Enric Aragonès, membre del ball.

Torna la Nit Cabrona i els Xiquets de Reus preparen a fons la Diada del Mercadal

A Reus, es tenen referències documentades de finals del segle XVIII, però a mitjà segle XIX es va deixar de ballar i es va recuperar l’any 1983. Actualment, dansen nou balladors i tan sols canten un fragment de la cançó. Però justament avui es recupera una forma més completa de la dansa, amb un total de 13 balladors. Aragonès detalla que, concretament, seran 12 balladors, Mossèn Joan de Vic, un àngel i un dimoni, personatges que abans apareixen a la dansa, però que ara no.

Aquest format recuperat es podrà veure avui entre les 17.30 i les 20.30 h: plaça de Sant Pere (17.30 h), raval de Santa Anna (18.15 h), Dr. Sabater (19 h), Evarist Fàbregas (19.45 h) i Mercadal (20.30 h). La celebració seguirà a les 22.30 h a la plaça de la Farinera, amb música i DJs. S’ha editat una bossa amb la imatge més antiga que es conserva del ball.

Sobre la dansa, Enric Aragonès aclareix que Joan de Vic no és cap personatge religiós ni que es digui ‘mossèn’, sinó que és un tractament que «s’utilitza per referir-se a una persona noble». Malgrat tot, al llarg de la història s’han produït confusions i per això Mossèn Joan de Vic porta una mitra i un bàcul. El ball representa, doncs, a un noble senyor que va lluitar a la guerra, on finalment mor.

I el Reggus, el festival de reggae, ska i altres herbes, arriba als 30. El seu format per al públic familiar, el Petit Reggus, se celebrarà el dia 23 davant del Mas Iglesias; i el Reggus serà el 24 a La Palma. «Volem repassar diferents estils pel 30è aniversari», explica, des de l’organització, Nacho Pasqual, i diu que «dedicarem tot un any a això, fins al juny». «Intentem recuperar a tothom que ha acompanyat al Reggus en algun moment», detalla.

L’autor del cartell de Misericòrdia 2023 és Jordi Sugrañes, que ha volgut «explicar les festes a través de vinyetes de còmic», tal com concreta. Les vinyetes són «quatre de dibuixades i una d’informació», i hi apareixen el Mercadal, les bèsties que més han marcat l’artista, la Baixada o el Santuari.

Comentarios
Multimedia Diari