El Departament d’Educació defensa que la davallada de la demogràfica a tot Catalunya, «en el cas de Reus força acusada», obliga a «ajustar progressivament l’oferta i seguir el Pacte contra la Segregació Escolar», davant la preocupació expressada per un grup de famílies de Reus per un futur tancament de línies i fusions entre diverses escoles públiques.
De cara al pròxim curs 2025/26, els Serveis Territorials han anunciat una reducció de les ràtios d’alumnes per aula, «17,18 o 19 segons la zona», tal com confirmen fonts del Departament. Un ajust temporal per equilibrar l’oferta educativa. En una reunió mantinguda amb aquestes portaveus familiars, van exposar la necessitat «de planificar a mitjà i llarg termini», a més d’incloure la matrícula viva en la planificació escolar.
De les 19 escoles públiques de Reus, 9 tenen una sola línia a I3. Un model que, combinat amb la sostinguda baixada de natalitat, dibuixa un escenari insostenible a nivell econòmic per part de l’Administració. En quinze anys, els naixements a Reus s’han reduït gairebé a la meitat: de més de 1.500 el 2008 a poc més de 800 el 2023, segons dades de l’IDESCAT.
Aquestes mesures s’emmarquen dins el Pla contra la Segregació. En aquest context, el curs vinent s’estrenarà la nova zonificació escolar, que divideix Reus en quatre àrees educatives per reduir la concentració de centres d’alta complexitat. Una qüestió que també va aixecar polseguera entre diverses famílies, especialment a la zona D, on només podien optar a dues escoles públiques, ja que les 19 places d’I3 a La Vitxeta cobreixen amb els germans d’alumnes ja matriculats al centre.
Amb el període de preinscripció ja finalitzat, els infants que no hagin aconseguit plaça s’hauran de matricular als centres on no s’hagi completat l’oferta. Educació apunta que serà necessari analitzar les dades de preinscripció i ajustar l’oferta de cara al proper curs, amb l’objectiu de garantir «una planificació equilibrada».