<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Centre de Lectura ajorna una conferència que qüestionava la llei trans

L’ateneu cultural s’obre a programar una taula rodona que reuneixi diferents sensibilitats: «Volem tractar qualsevol tema complex»

14 mayo 2025 20:05 | Actualizado a 15 mayo 2025 12:59
Se lee en 1 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

El Centre de Lectura ha ajornat la conferència prevista per aquest dijous sota el títol ‘Cal protegir els nostres fills de la Llei Trans?’ i organitzada per la Fundació Jara Barceló, sòcia de l’entitat. Tal com indica la seva presidenta Magda Barceló al Diari, el debat es volia centrar en els possibles «efectes irreversibles» que pot suposar per a un menor d’edat «prendre hormones o realitzar-se intervencions quirúrgiques».

L’acte, que s’havia de convertir en un debat obert, comptava com a ponent amb el psicòleg i professor de la Universitat d’Oviedo José Errasti, coautor del llibre ‘Nadie nace en un cuerpo equivocado’. L’havia d’acompanyar una mare d’una noia trans, vinculada al col·lectiu Amanda, que agrupa progenitors de menors amb disforia de gènere accelerada i que rebutgen la transició mèdica durant la infantesa i l’adolescència.

L’enfocament de la conferència ha generat controvèrsia entre alguns activistes i col·lectius feministes. La Plataforma Feminista i LGTBIQ del Camp de Tarragona ha emès un comunicat a les seves xarxes socials en què denuncia que el llibre escrit per Errasti promou «un discurs transfòbic i reaccionari» i utilitza una «retòrica conspirativa que simplifica i ridiculitza la teoria queer».

Davant d’aquest escenari, el Centre de Lectura ha decidit ajornar la conferència, sense nova data prevista, amb la intenció de reformular-ne el format i l’enfocament. Empar Pont, pròxima presidenta de l’ateneu, manifesta al Diari que cal «una perspectiva plural” en què «tothom s’hi pugui sentir representat». Així doncs, la voluntat és reconduir la proposta cap a una taula rodona amb diferents sensibilitats i la presència d’un moderador professional.

Manca de pluralitat de veus

«Estem oberts a tractar qualsevol tema complex i polèmic, però amb opinions diverses», afegeix Pont, fins ara secretària general del Centre, que argumenta que l’homogeneïtat de veus en el programa convertia la xerrada en «un acte en contra de la Llei Trans». A més, deixa clar de manera categòrica que l’Ajuntament de Reus no ha tingut cap implicació en l’organització de la conferència.

«La nostra finalitat era parlar d’un tema que preocupa moltes famílies i oferir una òptica que no és la políticament correcta, tot responent la pregunta que donava títol a la conferència», apunta Barceló al Diari. Formada com a consultora en inclusió i diversitat, Barceló defensa que les lleis contra la discriminació «són molt necessàries», però considera que la Llei Trans «ha generat efectes qüestionables dels quals se n’ha de poder parlar”».

El Centre vol reformular el debat perquè no es converteixi en un acte en contra de la llei trans
Comentarios
Multimedia Diari