Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El Priorat sembra la llavor del patrimoni agrícola

    El Consell Comarcal exposa el resultats del projecte Sembrem Priorat, en el qual nens i voluntaris han descobert noves varietats agrícoles del territori

    21 agosto 2022 19:05 | Actualizado a 22 agosto 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El projecte Sembrem Priorat ha donat els seus primers fruits. Emmarcat dins de ‘Pobles vius i actius’, aquest busca recuperar espècies vegetals autòctones del territori involucrant de manera directa als nens i nenes.

    Després de mesos d’investigació, han sortit a la llum els primers resultats. Mireia Vilamala, tècnica del Consell Comarcal del Priorat, desvela que «hem trobat entre 15 i 20 espècies diferents, de carabassa o arbres fruiters, però, sobretot, alguna llavor de tomàquet i fesols que pot ser de qualitat». La primera part es va basar en la recerca de més de 300 alumnes de 15 centres educatius diferents de primària i secundària, que van anar preguntant a la gent gran per llavors antigues. Vilamala afirma que algunes «tenien més de 40 anys, sobretot a la zona de Porrera. Fins al moment s’havia treballat pel nord del Priorat i aquesta ha sigut una primera aproximació a la zona central i sud de la comarca». Durant la segona fase, s’han validat els resultats obtinguts a les entrevistes als nens, on han intervingut els voluntaris. La membre del Consell destaca a partir d’aquest punt la feina de la fundació Miquel Agustí i l’associació La Safanòria, dedicades a la preservació i dinamització agrària. Tot i això, Vilamala destaca que encara hi ha «punts negres», especialment en els arbres fruiters.

    Ho defineix com una «prova pilot», on la feina dels voluntaris «ha sigut clau», especialment per la dificultat de formació per als nens, on el poc temps de preparació ha complicat l’aprenentatge. Per a revertir la situació, la membre del Consell avança que «durant el primer trimestre del nou curs s’oferirà una formació itinerant, explicant i sembrant la llavor del patrimoni».

    Un dels altres objectius és poder afegir les diferents llavors al Catàleg de Varietats Locals de Catalunya, encara que des del Consell ho defineixen com un procés «car i tècnic», per la documentació i els tràmits fins a ser inclosos en el recull. Malgrat l’esforç, Vilamala considera que casos «com la safanòria morada passen a ser una marca d’identitat de la terra i inclús de comercialització». Posa en relleu «les patents inclús de cada família, que han anat seleccionant amb el temps certes característiques, com les olors o gustos arrelades al territori, a diferència d’altres especies més comercials que han prioritzat la duració del producte, generant un resultat diferent».

    Aquesta recerca botànica encara no ha acabat. I és que, per a la nova fase, fan una crida des del Consell Comarcal del Priorat per trobar més varietats tradicionals d’horta i fruita. Busquen ara «la participació de la ciutadania, per a respondre un formulari amb diferents varietats, siguin de cultiu propi o de l’hort d’alguna persona coneguda». Per respondre el formulari cal enviar un correu a inscripcions@priorat.cat.

    Comentarios
    Multimedia Diari