- Què és el mètode Kumon?
- És un mètode d’origen japonès fundat pel professor de matemàtiques Toru Kumon, el qual treballa l’ensenyament individualitzat i la iniciativa de l’alumne. Ell va iniciar el mètode per ajudar el seu fill, perquè li fos més fàcil l’aprenentatge de les sumes i les restes. De fet, es va constituir com a empresa l’any 1958. A partir d’aquí, va preparar una sèrie de materials, els fulls de treball, que són l’origen dels actuals quadernets de tota la vida.
- En aquest cas, tracta únicament les matemàtiques?
- No, també ens dediquem a impartir aquest mètode en la comprensió lectora. De fet, el que va començar a elaborar Kumon van ser fulls de treball, molt més densos d’operacions, això sí. La finalitat del mètode de matemàtiques és el càlcul diferencial integral. Així doncs, el professor va veure que amb aquest complement, el seu fill anava adoptant una sèrie d’hàbits que l’anaven fent més productiu. A partir dels resultats va millorar molt més els materials d’estudi i, finalment, va veure que la resposta a l’escola anava creixent. Va ser d’allò més famós, va passar del Japó als Estats Units, i després a tot el món.
- El procés de lectura és semblant al matemàtic?
- Pel que fa a la lectura, el que ensenyem als alumnes és a resumir, a comprendre i a cercar les idees destacades i principals d’un text. L’objectiu és que tot el que hagin pogut aprendre sempre ho millorin.
- Què fa del mètode quelcom diferent?
- Aconseguim que els alumnes tinguin més confiança en ells mateixos. En tractar-se d’un mètode individualitzat, cada alumne pot desenvolupar el seu propi potencial i els ajudem a evolucionar. Molts cops ens equivoquem pensant que han d’aprendre certes coses lligades a l’edat, i no va per aquí.
- Com mesureu el potencial?
- Amb un test diagnòstic. Així sabem quin és el nivell real, no el que haurien de tenir a l’escola. Sabem quin és el seu punt de partida ideal. El nen comença el seu aprenentatge matemàtic o de comprensió lectora i sabem que ho domina totalment. Així impulsem el seu coneixement a llarg termini. Moltes vegades, al centre educatiu al qual assisteixen s’usen uns programes d’estudi estàtics, i cada any hi ha uns objectius. Si els assoleixes, bé; si no, t’has d’espavilar al curs següent.
- Se’n treuen, de mancances...
- Aquí els infants se senten totalment confiats i no només milloren pel que fa al coneixement matemàtic i de la lectura sinó que es treballa l’hàbit d’estudi. Hi dediquem l’estona justa, però molt intensa. Una de les nostres variables és que aprofitin el temps.
- De quanta estona parlariaa grans trets?
- De mitja hora al dia, com a màxim, però també treballen molt a casa i els pares els supervisen. Moltes vegades sobrepassen el nivell escolar i comencem a veure coses noves. A més, el mètode permet desenvolupar la concentració amb un límit de temps, tot molt productiu.
- Així no s’atura el seu aprenentatge, és clar.
- Si en aquest temps hem aconseguit generar un bon hàbit d’estudi, es motiven i aconsegueixen tenir habilitats molt útils. I és que el mètode Kumon ajuda a confiar en un mateix, és un fenomen d’autoaprenentatge. Adquireixen nocions per ells mateixos, i això els ajuda a desenvolupar altres capacitats.