Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  L’Ajuntament de Reus celebra l’acte institucional del 8 de març

  El Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus ha estat l’escenari aquest dimecres, 8 de març, de l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones

  08 marzo 2023 12:29 | Actualizado a 08 marzo 2023 12:34
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  El Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus ha estat l’escenari aquest dimecres, 8 de març, de l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Les Reusenques de Lletres han estat les encarregades de llegir la declaració institucional. L’acte ha comptat amb les intervencions de la vicealcaldessa, Noemí Llauradó; l’alcalde, Carles Pellicer i l’acompanyament musical de Paula Fitzz i Borys B . S’ha excusat la presència de la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, que normalment obre l’acte i que enguany no ha pogut ser-hi.

  L’Ajuntament de Reus s’ha adherit al manifest institucional del 8 de març:

  “No naixem feministes; podríem dir, adaptant la icònica frase de Simone de Beauvoir, que arribem a ser-ho. Aquest esdevenir feministes no és necessàriament un acte conscient ni passa per haver llegit tota la producció teòrica dels darrers tres segles contra la normalitat patriarcal. Ni tan sols passa per conèixer la lluita de tantes dones que ens han precedit per aconseguir els drets que tenim avui.

  De fet, el patriarcat s’ha ocupat d’invisibilitzar-les, de fer caure en l’oblit les seves aportacions. És més, el patriarcat ha treballat de manera incansable per escarnir i reprimir les feministes que l’han desemmascarat. I ho ha fet amb un objectiu molt clar: que reneguem del moviment sociopolític que lluita per acabar amb aquest sistema d’opressió i perquè ens incomodi identificar-nos com a feministes.

  Però ni així s’ha sortit amb la seva. Ens fem feministes perquè ens neguem a acceptar com a normals les desigualtats, les discriminacions i les violències que condicionen la nostra vida, la de totes les dones.

  Que no et sembla normal cobrar menys per la mateixa feina o que els treballs més feminitzats estiguin més precaritzats? Feminista. Que no et sembla normal que les dones carreguem amb la major part del treball domèstic i de cures, que no ens quedi temps per a nosaltres mateixes i que la societat ens eduqui per creure que ho fem com un acte d’amor i d’empatia natural? Feminista. Que t’irrita que s’identifiquin els colors i les joguines amb el gènere dels infants, o que certs esports s’associïn amb les dones i altres estiguin marcats com a masculins? Feminista.

  Que t’indigna que s’imposin uns cànons de bellesa irreals que posen en risc la nostra autoestima i salut o que la publicitat cosifiqui les dones i hipersexualitzi les nenes? Doblement feminista. Que et sembla intolerable que la menstruació o la menopausa encara estiguin envoltades de tabús i que els productes menstruals no siguin gratuïts? Fe-mi-nis-ta.

  Si t’exasperen les taules, tertúlies i cartelleres sense cap dona i ja et cansa l’excusa que no n’han «trobat» cap. Si estàs farta que et preguntin quan seràs mare, o per què no has volgut ser-ho, o que et diguin com has d’exercir la maternitat. Feminista. Si creus que sense educació sexual no hi ha relacions igualitàries i respectuoses basades en el consentiment. Tu ets mooooolt feminista.

  Si et rebel·la que a la feina et tractin de nena, que es qüestioni la teva vàlua professional o que s’escampin rumors sobre favors sexuals quan ocupes un lloc de responsabilitat, ets feminista. Si t’enerven els comentaris no desitjats sobre el teu cos o que et xiulin pel carrer. Si estàs farta dels imaginaris del terror sexual que limiten la teva llibertat i l’ús de l’espai públic, mentre que la major part dels agressors sexuals són coneguts de l’entorn més proper. Clarament feminista.

  Si estàs fart que t’imposin una masculinitat que es mesura sovint a partir de l’agressivitat, ets feminista. Si vols expressar lliurament les teves emocions, ets feminista. Si creus que ser gelós, controlador i possessiu no té res a veure amb l’amor; també, feminista. Si comparteixes les tasques domèstiques i de cures, acompanyes les teves criatures a la consulta mèdica o et preocupes de saber quin dia fan gimnàstica a l’escola i els prepares la bossa; fe-mi-nis-ta, sí. Si rebutges les bromes masclistes i no estàs disposat a tolerar que cap amic teu faci el «bavós» quan sortiu de festa; feminista, és clar. Si assumeixes el compromís actiu de combatre el masclisme, cada dia, en tots els espais; que sí, que ets feminista. I no ho ets perquè tinguis mare, germanes o filles. Ets femi nista simplement perquè et resulta insuportable la normalitat patriarcal.

  Com diu Angela Davis, hem de deixar d’acceptar les coses que no podem canviar, i canviar tot allò que no podem acceptar. Ens necessitem totes i tots per fer possible la normalitat feminista a les famílies, els centres educatius, els llocs de treball, els espais d’oci, les associacions i les institucions polítiques. A tot arreu! Una normalitat feminista que també ha de ser antiracista, transinclusiva, sense discriminacions per raó d’orientació sexual, d’edat, de classe social, de nacionalitat o de discapacitat, perquè els feminismes són justícia global.

  No importa quan t’hagis sumat a aquest sentit comú feminista. En els feminismes, tot és començar!”

  Programació d’actes 8M

  Des de la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals s’ha coordinat un programa d’una trentena d’actes per commemorar el 8M que inclou tant els actes organitzats des de l’Ajuntament de Reus com els que impulsen diferents institucions, col·lectius i entitats de la ciutat.

  La il·lustradora del cartell d’enguany és la Montse Mas, una dona del Baix Camp que expressa la seva creativitat i emocions a través de les seves il·lustracions. Al disseny s’identifiquin les reivindicacions de la ciutat de Reus envers els drets de les dones. De nou s’inclou el concepte de diversitat, amb dones de diferent identitat de gènere, raça, condició o orientació sexual. És per això que s’ha optat per incloure el col·lectiu LGBTI+ afegint la bandera de l’arc de Sant Martí. La il·lustració també inclou símbols de revolució i paraules en referència al camí que fem les dones, així com un sky line dels espais més emblemàtics de la ciutat, com el Palau Municipal, el campanar, la Casa Navàs o el Casal de les Dones.

  Comentarios
  Multimedia Diari