La progressiva baixada de la natalitat força a replantejar el mapa escolar de Reus. La sobreoferta de places, juntament amb el fet que la meitat d’escoles públiques de la ciutat compten amb una sola línia, dibuixa un escenari que l’Administració considera insostenible a nivell econòmic. Així ho han traslladat portaveus familiars després d’una reunió amb els Serveis Territorials d’Educació. Tal com va avançar Canal Reus, aquestes famílies apunten que el futur a mitjà termini passa per tancar línies i fusionar alguns centres escolars amb una sola aula per curs.
El curs 2025/26 ja arrencarà amb ràtios més baixes. D’acord amb el president de la Xarxa d’Escoles Públiques de Reus, David Roco, la mitjana d’alumnes per grup a I3 serà d’entre 17 i 18, mentre que aquest curs era de 20.
La natalitat ha caigut de manera sostinguda durant l’última dècada. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), l’any 2023 es van registrar 821 naixements a la ciutat, una xifra molt inferior als 1.073 de 2015 i gairebé la meitat dels 1.501 que es van comptabilitzar l’any 2008.
Aquesta descens demogràfic, sense indicis de recuperar-se a curt termini, qüestiona una oferta educativa que no comptarà amb prou demanda per omplir totes les aules. Actualment, de les 19 escoles públiques de Reus, 9 tenen una sola línia a I3: Cèlia Artiga, Els Ganxets, La Vitxeta, Misericòrdia, Montsant, Mowgli, Pompeu Fabra, Prat de la Riba i Rosa Sensat.
«Ens van transmetre que aquesta baixada de ràtio no es pot sostenir, i que el model d’escoles d’una sola línia no és eficient», expressa Mercè Vallverdú, presidenta de l’AMIPA de La Vitxeta i assistent a la reunió. Segons explica, des del Departament d’Educació es començarà a fer «pedagogia» per preparar aquesta mesura de tancament progressiu de línies, ja que és més sostenible mantenir «una sola escola de dues línies que no pas dues d’una sola».
Vallverdú també assenyala el fet que la regulació de la sobreoferta de places recaigui únicament sobre la xarxa pública, fet que dificulta l’equilibri entre oferta i demanda: «El problema és que les concertades surten amb màxims, mentre que la pública ho fa en mínims».
El desequilibri escolar, el repte
Tot això després que el passat 26 de març es tanqués el període de preinscripcions per al curs 2025/26, l’any en què s’ha estrenat la nova zonificació escolar que divideix la ciutat de Reus en quatre zones estables. Aquesta reorganització pretén corregir la segregació present en algunes escoles de la ciutat. Segons David Roco, si no s’hi posa remei a aquest desequilibri escolar, «les escoles de màxima complexitat tendeixen a perpetuar la seva catalogació, i les altres, al contrari».
Així mateix, Roco apunta que fins que no es coneguin les assignacions de places no es podrà fer una anàlisi sobre l’efectivitat de la nova zonificació i si cal repensar el mapa escolar.
Al tancament d’aquesta edició, no s’ha obtingut resposta a la petició d’aquest rotatiu als Serveis Territorials d’Educació.