La comunitat energètica de Reus ja és una realitat

El projecte descarta la producció d'hidrogen verd amb els excedents energètics, previstos en un estudi previ

17 marzo 2022 18:10 | Actualizado a 17 marzo 2022 18:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un dels passos indispensables per demanar una subvenció als fons europeus era la creació d'una comunitat energètica. Amb aquests fons l'Ajuntament de Reus espera rebre el 55% de la inversió necessària per tirar endavant el projecte, de prop de 4,5 milions d'euros. La iniciativa pretén instal·lar plaques solars a les cobertes del polígon Agro-Reus i està destinada tant al sector públic com al privat. De moment, la comunitat s'ha constituït amb dues empreses municipals i tres de privades. Respecte l'estudi previ fet l'estiu passat, s'ha descartat la producció d'hidrogen verd a través d'excedents energètics. Segons l'alcalde de Reus Carles Pellicer, aquesta proposta permetrà que la ciutat sigui més independent energèticament.

El pla pilot del projecte preveu 23 instal·lacions fotovoltaiques als terrats i cobertes ubicades al polígon Agro-Reus, per un període de cessió de deu anys. Tot i això, la comunitat energètica continua oberta a noves incorporacions i des de l'Ajuntament confien que més companyies s'afegeixin a la iniciativa, que en un futur es podria ampliar a altres polígons industrials de la ciutat. El potencial anual d'aquestes instal·lacions serà de 5.894 MWh, encara que es calcula que el potencial total de generació del polígon en més de 20 MWp.

En relació amb l'excedent que puguin generar les empreses adherides a la comunitat energètica, aquest seria comprat i comercialitzat per Reus Energia, que el destinaria a consum municipal. De moment, Reus Energia encara no s'ha constituït com a comercialitzadora d'energia, tot i que Rubio ha assenyalat que la burocràcia "segueix el seu curs" i que l'administració estatal "no ho està posant fàcil".

El projecte és "viable" encara que no es concedeixin els fons europeus

La resolució de la concessió de la subvenció dels Next Generation arribarà al mes de juny. En cas que finalment no s'aconsegueixin els més de dos milions demanats als fons europeus, el regidor de Medi Ambient de Reus ha assegurat que el projecte de la comunitat energètica continuarà endavant. Ara bé, caldrà aplicar canvis a la fórmula presentada aquest dijous. Així, serà cada empresa la que decidirà quantes plaques fotovoltaiques col·loqui a cada terrat o coberta. D'altra banda, Rubio ha insistit que les polítiques aplicades a la ciutat fan que la instal·lació de plaques solars a Reus tinguin una ràpida amortització.

Un cop implementada, s'espera que la comunitat energètica pugui impulsar altres projectes relacionats amb la transició energètica. Entre altres àmbits, es buscarien iniciatives sobre la mobilitat elèctrica i basada en l'hidrogen verd.

La comunitat energètica del polígon Agro-Reus es va constituir el 28 de febrer d'enguany, després més d'un any de treball previ per part del consistori reusenc. Aquest va ser un dels requeriments imprescindibles per presentar el projecte a la convocatòria dels Next Generation, segons ha destacat el regidor de Medi Ambient de Reus Daniel Rubio. A les dues empreses municipals -Reus Serveis Municipals i Redessa-, pròximament s'hi afegirà una tercera, Reus Transport. Pel que fa a les empreses privades, actualment pertanyen a l'associació de la comunitat energètica Ascensores Omega Tarraco, Serveis i Administracions Masergrup i Setier, i formar-ne part és de caràcter "obert i voluntari".

Comentarios
Multimedia Diari