Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  La sequera mata la meitat dels arbres fruiters que depenen dels pantans de Riudecanyes, Margalef i Guiamets

  Ho denúncia un estudi d’Unió de Pagesos que ha analitzat els conreus que es reparteixen les comarques de la Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonès

  09 octubre 2023 13:54 | Actualizado a 09 octubre 2023 18:57
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Unió de Pagesos adverteix que la sequera ha afectat de manera important plantacions agrícoles dels pantans de Guiamets, a la Ribera d’Ebre i Priorat, de Margalef, al Priorat, i del pantà de Riudecanyes, al Baix Camp i al Tarragonès, ja que han tancat l’aigua tot aquest 2023.

  El pantà de Guiamets rega 1.347 hectàrees, 802 de les quals, de fruita dolça, en les quals hi predominen l’ametller, el cirerer, l’olivera i la vinya en els municipis dels Guiamets, Tivissa, Mora la Nova, Garcia, el Masroig i Capçanes, i el pantà de Margalef rega bàsicament ametllers, olivera i vinya, amb 13 hectàrees de fruita dolça, als municipis de Cabacés, la Bisbal de Falset, Margalef, Vilella Alta, Vilella Baixa i la Palma d’Ebre.

  El pantà de Riudecanyes rega principalment avellaners, olivera, ametllers i garrofers, i també 158 hectàrees de fruita dolça repartides entre una vintena de municipis. Les dades d’octubre del 2023 indiquen que el pantà de Margalef està pràcticament sense capacitat, mentre que el de Guiamets està al 10%, i el de Riudecanyes, al 4,53%.

  La sequera també ha afectat les 47 hectàrees de fruita dolça en secà d’aquests municipis on hi predomina el cirerer de secà, amb 30 hectàrees, el pruner (4 hectàrees), l’albercoquer (3 hectàrees), el magraner (3 hectàrees), el presseguer (2 hectàrees), el pomer (2 hectàrees) i la figuera (2 hectàrees). Unió de Pagesos estima que en tota la superfície de fruita dolça indicada, tant en la de secà com en la de regadiu, ja hi ha la meitat dels arbres morts.

  Per a la pagesia afectada de la zona, els 275 €/ha d’ajut que ha donat el Ministeri d’Agricultura i els 275 €/ha addicionals que atorgarà el Departament d’Acció Climàtica gràcies a la insistència d’Unió de Pagesos, l’única organització agrària que ho ha demanat, són insuficients. De la mateixa manera, també seran insuficients els ajuts que el Departament va articular a final de juliol per deixar la cirera no comercial en els arbres o llençar la fruita a terra i, per als quals només han estat sol·licitats per a 178 hectàrees.

  Unió de Pagesos reclama una solució per a la pagesia que ha perdut els arbres tant en secà com en regadiu o reg de suport. El sindicat considera que l’Administració ha d’habilitar un pla de reconversió per a la pagesia professional afectada, que permeti cobrir el 100% dels costos d’arrencada, nova plantació i el període improductiu que tenen les plantacions, tal com contempla la normativa comunitària d’ajuts d’estat.

  $!FOTO: Unió de Pagesos
  Comentarios
  Multimedia Diari