Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Menys avellana, de mida més petita, però de bona qualitat

La collita es preveu molt baixa per la sequera. L’afectació dels arbres es veurà a la primavera

24 agosto 2023 19:16 | Actualizado a 25 agosto 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les males previsions per l’avellana davant de la sequera i la falta de reg es compleixen. Fa pocs dies que ha començat la collita de les varietats més primerenques i, tot i que encara és aviat per saber exactament quina és la situació, «enguany la collita serà inferior», diu el responsable nacional de la fruita seca d’Unió de Pagesos, Sergi Martín. També indica que la calor ha fet que els avellaners hagin produït menys i que les avellanes siguin de poc calibre, és a dir, de dimensions més reduïdes. No obstant, la situació és molt fluctuant en funció de la zona geogràfica, el que fa difícil saber, a hores d’ara, quina pot ser la producció definitiva.

«En general, la collita serà inferior a la de l’any passat, però és molt diferent a la zona de Vilanova de Prades fins a Alcover, que a l’àrea de Riudecanyes», detalla Martín. També al Baix Camp, la situació pot variar «en funció de si són terrenys que depenen exclusivament de l’embassament o si han pogut regar amb pou propi», afegeix el responsable nacional de la fruita seca d’Unió de Pagesos. I és que cal recordar que, finalment, aquest estiu no hi ha hagut reg de suport des de Riudecanyes pel baix nivell del pantà, al 4,89% de la seva capacitat, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua actualitzades ahir mateix.

Exemple d’aquests alts i baixos de la collita, depenent enguany de tants factors, és el del Jordi Mariné, pagès de Riudoms que té prop de 5 hectàrees d’avellaners. D’aquestes, 3 ha depenen exclusivament de l’aigua de Riudecanyes i dubta que pugui fer collita i, fins i tot, de la continuïtat dels avellaners, «que estan patint un estrès hídric molt gran que ja ve de l’any passat», quan els membres de la comunitat de regants tan sols van tenir dret a l’ús del 40% d’aigua del que seria habitual. Alguns avellaners ja mostren aquest estrès «i perden fulla», indica. No obstant, no serà fins la pròxima primavera que es podrà quantificar l’afectació real de la calor i la falta de reg sobre els propis avellaners perquè, tal i com explica Sergi Martín, és llavors quan broten.

Pel que fa al parell d’hectàrees restants d’avellaners que té Jordi Mariné, aquestes disposen de pou propi i les ha pogut regar. «Aquí hi ha força collita», subratlla, i la continuïtat dels arbres estaria garantida, almenys per ara. I es que, com alerta aquest pagès, «si no plou, els pous s’assequen» i l’aigua també perd qualitat: «A les zones costaneres, els pous i mines s’estan salinitzant».

Paquet d’ajudes

Per pal·liar els efectes de la sequera al sector de la fruita seca, però també de la vinya i l’horta, a principis d’agost, el Departament d’Acció Climàtica va anunciar un paquet d’ajudes dotat amb 28 milions d’euros. En el cas concret del conreu l’avellana, l’ajut seria de 184 euros per hectàrea, que complementarà els 92 €/ha anunciat prèviament pel ministeri d’Agricultura. «Així doncs, cada pagès amb avellaners podrà rebre 276 €/ha», resumeix el responsable nacional de la fruita seca d’Unió de Pagesos, Sergi Martín. Pel que fa a l’ametlla, serien 92 €/ha per part de Generalitat que se sumarien a la mateixa quantitat oferta pel ministeri.

A més de la sequera, «aquests ajuts també són per l’increment de costos de producció per la guerra d’Ucraïna», relata Martín, que afegeix: «El cost és més elevat en els avellaners i per això la quantitat de l’ajut és superior que en el cas del cultiu de l’ametlla».

D’altra banda, Unió de Pagesos ha reclamat una ajuda específica per la pèrdua d’arbres. «Generalitat diu que ho estudia i, per ara, farà un seguiment dels cultius», relata Martín, ja que fins a la primavera no hi haurà una imatge clara de quina és la situació.

Comentarios
Multimedia Diari