Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Les arrels de Vinyols i els Arcs, traçades sobre mur

    ‘Les nostres arrels, els nostres orígens’ és un projecte engegat l’any passat en honor a la memòria del municipi, amb grafits sobre parets a partir d’imatges antigues

    10 octubre 2022 19:22 | Actualizado a 11 octubre 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Les vinyes, les oliveres i l’agricultura, en general, formen part dels orígens de Vinyols i els Arcs, tot i que ben poc en queda. Un mural a la nova rotonda entre el camí de Sant Joan i la carretera del Parc Samà recorda aquest passat: deu persones amb cabassos plens d’olives durant la collita. La imatge original es va fer als any 60. El grafit actual, fruit de dos dies sencers de feina de l’artista barceloní Roc Black Block.

    Aquest és només un del total de quatre murals que ja formen part del projecte ‘Les nostres arrels, els nostres orígens’, engegat l’any passat per part de l’Ajuntament. «El que volíem era que la gent conegués d’on venim, tant els visitants, però sobretot pels veïns», subratlla la regidora de Turisme, Teresa Garcia.

    El primer pas va ser fer una crida a través de les xarxes socials, «buscant fotografies relacionades amb la vinya», tal com recorda la regidora de Comunicació, Marta Aubaó. I és que l’origen del nom del municipi ve de ‘vinya’, «tot i que el cultiu es va perdre totalment amb la fil·loxera», recorda. En aquesta línia no es van trobar imatges, però els veïns sí que van enviar fotografies d’altres cultius, també llargament relacionats amb el nucli. «La que ens va semblar més idònia va ser aquesta dels anys 60, perquè és un grup de gent del poble, esmorzant durant la collita de les olives», diu Garcia. Al juliol de 2021, Roc Black Block plasmava la fotografia sobre mur i així, el projecte començava a caminar.

    Ràpidament es va ampliar amb un segon mural, aquest cop només escrit, on s’hi llegeix: «Les nostres arrels, els nostres orígens», acompanyat d’una cita de Miquel Martí i Pol, i un any més tard –el passat mes de juny–, el projecte va seguir creixent. Aquest cop de la mà de l’artista Nuri Mariné, d’arrels vinyolenques. Aquí sí que es va anar a buscar l’origen més ancestral, el de les vinyes, i es va plasmar, a un mur de la part de baix de la plaça del President Lluís Companys, tot el procés del vi: des de la vinya, a la verema, la piada i fins que és consumit. De fet, i tal com recorden les dues regidores, el dibuix es va fer en el context de la primera Festa del Vi de Vinyols i els Arcs, celebrada al juny.

    El quart mural s’ha materialitzat aquest setembre i rememora els antics rentadors desapareguts fa 30 anys. «Aquesta imatge la teníem molt clara des de l’inici», destaquen. Com que l’espai va ser enderrocat, «hem hagut d’aixecar un mur» i aquí és on Roc Black Block ha immortalitzat un lloc que, durant generacions, va ser punt de trobada.

    Per ara, no està determinat quina serà la propera intervenció. I és que la idea tampoc és omplir el municipi de murals, sinó reproduir una imatge d’especial interès al lloc on més encaixi.

    Comentarios
    Multimedia Diari