El majestuós retaule principal de l’altar major de la Prioral de Sant Pere guarda, sota tres panys, el principal tresor de la festa major. Es tracta de la imatge del sant patró de la ciutat que només abandona el seu sagrari els dies 28 i 29 de juny. El dia de Solemnes Completes, i durant l’ofici religiós, és quan el bust es descobreix als reusencs en un acte carregat d’història i simbolisme. I tot plegat amb el cant dels goigs de Sant Pere de fons.
Però per poder obrir el reliquiari es necessiten tres claus. Aquestes estan custodiades durant tot l’any per l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i pel prior de Sant Pere, Creu Sáiz, que en guarda dues. Això no era ben bé així anys enrere, ja que una d’elles estava en possessió del síndic de la Comunitat de Preveres, una institució avui desapareguda, que representava els membres individuals. Les dues claus que descansen a la Prioral es troben guardades en una arqueta construïda recentment. Avui en dia la litúrgia de les tres claus és un acte protocol·lari que compleix a la perfecció el costum festiu local. Sobre la seva història coincideixen diferents explicacions i interpretacions.
Entre aquestes, per exemple, estaria la que parla d’un simple mecanisme de seguretat que s’establia per evitar robatoris o, una altra de més prosaica, que argumenta les tres claus com una unió dels poders civils, eclesiàstics i polítics de la ciutat.
Si el sant patró abandona el seu reliquiari la vigília de Completes, no és fins al dia de Sant Pere que surt en processó i es deixa veure per la ciutadania. Només ho fa en aquesta ocasió al llarg de l’any acompanyat per tot el seguici festiu i les autoritats locals. Un cop Sant Pere arriba a la plaça del Mercadal, és quan s’encén la darrera tronada.
La restauració
El bust reliquiari de Sant Pere va experimentar, ara farà uns dos anys, un intens procés de restauració. I és que la talla del segle XVII, obra de Francesc Via, requeria urgentment una millora, sobretot de la mà esquerra amb la qual subjectava les claus de la ciutat. El simbolisme de les claus respon, en aquest cas, al fet que a Sant Pere se li atorga ser el guardià de les portes del Cel.
Les feines de restauració es van dur a terme al Centre de Restauració de Béns Mobles que la Generalitat de Catalunya té a Valldoreix i van consistir a netejar fons el bust i soldar les fissures del braç.