Cinquanta anys han passat pels fonaments del centre escolar Mowgli de Reus, un espai que va sorgir arran la inquietud d’un col·lectiu de pares, mares i mestres en el marc franquista dels anys seixanta. Temps de lluita per aconseguir una educació lliure, per fomentar la supervivència i ús de la llengua catalana i, molt de treball per canviar els mètodes educatius del moment.
Encabir l’ensenyament proposat de llavors, on els mateixos nens podien escollir el seu propi camí, «no va ser feina fàcil». Això és el que la fundadora de l’escola, Àngels Ollé, va viure en primera persona.
La pedagogia activa
La també exdirectora explica al Diari en què consisteix el mètode trencador de la pedagogia activa, el qual va començar a fer servir l’escola Mowgli entre altres centres de la zona.
«Es posa en relleu l’etapa infantil per poder educar i treballar l’aprenentatge». De fet, Ollé esmenta els temps de la Revolució Industrial, on «molts nens marxaven a treballar de molt joves a les mines i a les fàbriques, assumpte que entorpia el seu aprenentatge o pitjor, el cessava per sempre», lamenta.
En la mateixa línia, l’exdirectora relata que el naixement de tot un moviment d’intel·lectuals preocupats per l’ésser humà. Es comencen a desenvolupar diferents mètodes d’ensenyament, com és el cas del Montessori, en el qual es posa èmfasi en l’activitat dirigida per l’infant, on la posició del professor és la d’observar.
A partir d’aquí, segons el seu nivell de desenvolupament, es treballa en l’adaptació d’un aprenentatge adaptat al nen per tal que alliberi el seu potencial d’una manera òptima. «Que no sols escolti, sinó que es mogui i que experimenti», sentencia Ollé.
La commemoració
Per celebrar el cinquantè aniversari de l’escola, a banda de l’organització d’un seguit d’activitats, s’ha volgut engegar un projecte per editar un llibre del naixement del recinte escolar, el qual es preveu anirà enriquit d’aportacions de personatges importants de la conjuntura reusenca i, amb una multiplicitat de punts de vista.
«També s’està elaborant una mena d’audiovisual dels 25 anys», comenta el director de l’escola Mowgli, Pere Moyano. El mètode de finançament parteix d’una campanya de micromecenatge a la plataforma on-line de Verkami.
«Si la proposta encaixa, tot s’engegarà. Per ara hem d’avisar a molts exalumnes i promocionar la iniciativa. Des dels col·laboradors fins a la recol·lecció de fotografies ens durà temps», explica Moyano.
L’obra prevista com a composició coral, preveu compondre’s a partir de 50 experiències, temes que anirien a doble pàgina en composició amb fotografies i documents. Cada tema aniria assignat a càrrec d’un alumne.
En Mowgli, l’alliçonador
El nom del centre, o millor dit, el personatge que dóna nom a l’escola –Mowgli– tanca una gran lliçó educativa. «El personatge del Llibre de la Selva plasma una mica el mètode educatiu de l’escola, on tenim llibertat educativa, però també unes lleis estrictes. Com també les podem trobar a la natura», detalla el director del centre escolar, Pere Moyano.