<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Què guanya Reus sent Ciutat de la Ciència i la Innovació?

Entitats i empreses celebren que la ciutat rebi aquesta distinció per part del Ministeri

04 marzo 2025 16:54 | Actualizado a 04 marzo 2025 19:13
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Reus és, des d’aquest dilluns, Ciutat de la Ciència i la Innovació. Així ho va fer saber la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, a l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. Una candidatura que, tal com va explicar la mateixa alcaldessa, “fa mesos que hem estat treballant” i que esperen que els permeti donar visibilitat a projectes innovadors que “hem cuinat a Reus”.

Aquesta inclusió de Reus dins de la Xarxa Innpulso els permetrà continuar treballant en xarxa amb les altres 112 ciutats espanyoles que presumeixen del títol. Ho faran de manera “col·laborativa”, fet que els permetrà conèixer altres maneres de fer, alhora que s’introdueixen en la dinàmica a escala europea.

L’arribada d’aquest títol sota la marca de Reus implica diverses oportunitats, de les quals en destaquen diverses. La primera ja l’hem esmentat: la integració a la Xarxa Innpulso i poder treballar de manera col·laborativa amb altres ciutats de l’Estat. Per altra banda, la ciutat tindrà ara accés a ajudes per a Agents Locals d’Innovació. Són subvencions que han de permetre mantenir o incorporar aquesta figura professional a l’estructura municipal. Una persona que podrà reforçar la visió innovadora que volen incorporar a les polítiques locals. I la tercera més rellevant és la visibilitat que dona aquest títol a la ciutat. Que Reus hagi estat inclosa en el llistat exclusiu del Ministeri implica posicionar Reus com una capdavantera en ciència i innovació implica que, a partir d’ara, hi hagi més facilitat per a atreure inversions, talent i noves iniciatives empresarials. Un fet que beneficia directament la xarxa d’empreses del sector tecnològic de la ciutat.

Gestionar adequadament aquesta oportunitat

Per tots aquests beneficis, la candidatura no només ha estat incubada des de l’Ajuntament de Reus, sinó que ha rebut el suport de nombroses empreses, administracions i entitats perquè el Ministeri apostés per a donar aquesta distinció a la ciutat. En aquest sentit, la valoració per part del sector empresarial ha estat molt positiva.

La Cambra de Comerç de Reus ha remarcat la importància que, a partir d’aquesta distinció, Reus pugui continuar implementant projectes innovadors, atraure nou talent i possibles noves inversions i participar de la Xarxa Innpulso. “La Ciutat de la Ciència i la Innovació obre un ventall d’oportunitats que, si es gestionen adequadament, poden transformar positivament el futur de la ciutat i la seva àrea d’influència”, remarquen des de la institució empresarial.

Una altra de les entitats representatives d’aquest sector de la innovació instal·lada a Reus i amb un abast territorial és el Clúster TIC Catalunya Sud. El gerent i Clúster Mànager, Sergi Novo, ha apuntat al gran impuls que suposarà per Reus aquest títol, “posant-la en el mapa i permetent que Reus aposti per nous fronts de finançament i amb personal més potent”.

“Des de fa molts anys s’ha apostat perquè Reus sigui un referent en recerca i innovació”, explica Ignasi Papell, gerent territorial a Catalunya Sud d’Eurecat. Una institució que ja fa anys que treballa amb seu a Reus, centrats en el món de la investigació. De la mateixa manera, remarca que la voluntat és continuar “col·laborant amb empreses, entitats i administracions de Reus per fer que aquest territori nostre segueixi a l’avantguarda de la tecnologia, la ciència i la innovació”.

Més de 80 milions d’euros en 69 projectes diferents

La candidatura presentada per l’Ajuntament de Reus incorpora un total de 69 projectes diferents que sumen més de 80 milions d’euros, alguns en marxa i alguns que encara s’han de tirar endavant. D’aquests, gran part estan vinculats al districte d’innovació del Tecnoparc i, en concret, des de REDESSA, l’empresa municipal que ha estat l’encarregada de cuinar aquest “sistema innovador”, tal com ho va definir la mateixa alcaldessa.

Aquest mateix centre d’empreses continua treballant per a tirar endavant nous projectes relacionats amb la tecnologia i la innovació. Un exemple és la compra pública innovadora del sistema de benchmarking amb IA, el Hub Foodtech & Nutrition, la Incubadora TIC i Foodtech. Però també se’n posen d’altres sobre la taula que no tenen a veure directament amb la tecnologia, com la creació d’habitatges i serveis, la creació de nous clústers sectorials, incubadores i acceleradores, o la naturalització del Tecnoparc, entre d’altres.

Comentarios
Multimedia Diari