Redueixen el consum d’aigua en un 25% en vinyes del Priorat

Fa 4 anys es va posar en marxa LIFE Priorat+ Montsant, un projecte que s’ha aplicat a 300 hectàrees i que ara ha finalitzat

01 julio 2020 07:20 | Actualizado a 05 julio 2020 10:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte LIFE Priorat + Montsant ha arribat a la fi aquest mes de juny després de quatre anys treballant per aconseguir un model de producció sostenible del sector vitivinícola a la comarca del Priorat. Això ha permès reduir el consum d’aigua entre un 25 i un 35% en vinyes del Priorat, enfront de l’objectiu inicial de rebaixar el consum un 10%, i prescindir de fertilitzants químics, segons informa la DO Montsant.

El projecte volia incrementar la qualitat del raïm reduint i optimitzant el consum d’aigua de reg a la vinya i ha involucrat 60 cellers i més de 500 viticultors. Per aconseguir-ho, s’han instal·lat 11 estacions meteorològiques en tota la regió que, juntament amb les tres de la xarxa pública ja existents, han permès monitoritzar 240 hectàrees de les varietats més representatives de la zona.

Un altre dels punts claus era reduir l’ús de fertilitzants i, després de diversos estudis per a ajustar al màxim la dosi i el moment òptim per al seu ús, s’ha aconseguit prescindir totalment de fertilitzants químics en les 406 hectàrees de vinya estudiades. En el cas dels productes fitosanitaris de síntesi química, s’han establert bones pràctiques que redueixen l’ús de coure i sofre a la vinya i s’han aplicat sistemes de confusió sexual a gran escala per combatre el cuc del raïm (Lobesia botrana).

Al llarg d’aquests 4 anys s’ha aplicat aquesta tècnica a gairebé 300 hectàrees, fonamentalment als termes de Masroig i Falset, amb uns resultats molt satisfactoris: la reducció de l’aplicació de productes sanitaris per a aquesta plaga ha estat d’un 100% dins la superfície de l’assaig. Amb l’objectiu final de ser el més sostenibles possible, des de la DO Montsant es treballa per ampliar el nombre d’hectàrees de vinya en confusió sexual fins a les 500 hectàrees a finals d’aquest 2020, i arribar en un futur a cobrir el 100% del territori.

El projecte també ha aconseguit, amb l’aplicació de bones pràctiques, que 19 cellers emetin 1,24 quilos de CO2 (un 20% menys que la mitjana europea) i redueixin a 5,03 kwa/hora d’energia consumida per cada ampolla de vi produïda.

El projecte el formen Vitec (Centre Tecnològic del Vi), els consells reguladors de la DO Montsant i la DOQ Priorat, l’empresa Anthesis Lavola i la Plataforma Tecnològica del Vi (PTV); i compta amb finançament del programa LIFE+ de la Unió Europea.

Comentarios
Multimedia Diari