40 oficis per entendre la vida i el treball durant un segle al Pinell de Brai

Reportatge. Un llibre d'Antònia Serres mostra oficis desapareguts i d‘altres que han canviat molt al llarg dels anys

09 agosto 2021 08:50 | Actualizado a 09 agosto 2021 09:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Antònia Serres, autora i divulgadora de la història de la Terra Alta i el Pinell de Brai ha publicat Viure i treballar al Pinell de Brai (1920 - 2020), un llibre que recull 40 oficis que s’han exercit al poble en els darrers 100 anys, alguns d’ells ja desapareguts. Es tracta d’una recopilació d’articles publicats per Serres al llarg de 26 anys al Fatumer, revista local del poble i treballats a partir de converses i entrevistes a veïns que durant anys s’hi han dedicat.

L’assaig mostra canvis soferts al llarg d’un segle en la forma de treballar. «El llibre tracta d’oficis que es desenvolupaven al Pinell i que han desaparegut, com el canyisser, el matalasser o d’altres com la pagesia que han canviat molt al llarg dels anys.

L’estudi té interès per al poble, tot i que aquests treballs existien a tot arreu. Resumeixo la forma de treballar, explico en què consistia cada feina, les eines que s’empraven... és una manera de tenir un recull dels nostres avantpassats que vivien aquí, de com treballaven i de mostrar que això també condicionava la forma de viure», explica Antònia Serres, i destaca l’ofici de llatadora: «Les dones al Pinell llataven. Feien la llata de les paumes per fer cabassos, però això en aparèixer el plàstic ha desaparegut i ara només són objectes de decoració o artesania. Només queden un parell de persones que en saben i que encara ho fan, quan abans era una ocupació de totes les dones del poble. Era un treball complementari a l’economia familiar».

El text s’acompanya de fotografies que il·lustren els oficis per ajudar a testimoniar la història del poble, la seva gent i la manera de treballar i de viure i dedica un espai a l’ocupació laboral als pobles. La publicació compta amb un apartat que mostra apunts d’economia que permeten prendre consciència sobre les petites localitats i la necessitat de reactivació econòmica. D’aquesta manera, es mostra la dificultat que comporta viure i treballar en els pobles de la zona, que cada cop més, a causa de la diàspora per la manca d’oportunitats veuen més reduïda la població activa.

«Hi ha oficis que s’han mantingut gràcies al fet que han passat de pares a fills. Altres, que durant anys van ser importants, han desaparegut, com les fàbriques de material de construcció que van tancar arran de la crisi de 2008 o els tallers de confecció que ocupaven a unes 40 dones al poble i que també han tancat. Els joves marxen a estudiar a les ciutats i ja no tornen. Aquí al Pinell de Brai, el 2013, el nombre de persones jubilades superava en 264 el de població activa. Si no hi ha oferta, el futur és preocupant. La realitat dels pobles és preocupant. Tot això convida a la reflexió sobre el futur i la manera de capgirar-lo». Afirma Serres.

La presentació del llibre, amb participació de l’autora, serà aquesta tarda a les 18 h a la Pianola, al Pinell de Brai i forma part de la programació de la festa major d’enguany.

Comentarios
Multimedia Diari