Veus que posen en valor el rol polivalent de la dona

Reportatge. Montbrió del Camp compta amb un llibre amb visió de gènere, elaborat pel Dia Internacional de les Dones i en el qual han col·laborat més de trenta persones

12 mayo 2021 10:00 | Actualizado a 12 mayo 2021 10:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Montbrió del Camp disposa d’un llibre plural, participatiu i amb visió de gènere: es tracta de Veus de Montbrió del Camp. Aquest volum, elaborat pel Dia Internacional de les Dones de 2021, ha estat una empresa ambiciosa, que ha aplegat de forma paritària reflexions sobre la dona amb la implicació de més de 30 persones de la vila. «Tot va sorgir quan, al municipi, ens vam plantejar com celebraríem aquest dia tan important, amb l’agreujant de la covid. En aquest volum, donem veu a diversos perfils, tant dones com homes, també representants del teixit associatiu del municipi. El fil conductor i la voluntat de la iniciativa era que cada persona parlés d’un aspecte envers la dona, quelcom que els fes pensar», exposa Carme Puyol, qui ha fet de coordinadora des de l’Arxiu Municipal, tasca que ha inclòs la implicació, entre altres persones, de l’alcaldessa Carmina Blay i de la regidora de Cultura, Montserrat Buqueras. Val a dir, però, que tota la feina ha suposat un treball transversal amb la col·laboració d’altres regidories, com ara la de Joventut, amb David Folch al capdavant; la de Participació Ciutadana, amb Mercè Clergas; i la de Festes, amb Manel Macip. Tot plegat, va donar lloc a una sèrie de relats diversos i emotius. «Hi ha una gran riquesa de registres i s’ha donat molt de marge a la creació, per tal de fomentar la llibertat d’expressió», completa.

Veus de Montbrió del Camp va presentar-se públicament a principis de març, en un acte que va incloure la lectura de diversos fragments i una performance. «Tot s’ha fet a la vila, fins i tot vam buscar una empresa de proximitat per fer l’enquadernació i la impressió –Espremedora. Comunicació Visual SL–», diu.

Diverses formes d’expressió

La confecció del volum ha refermat el sentiment comunitari de lligam amb el municipi, s’ha fet amb i per a la seva ciutadania. D’altra banda, s’ha posat en valor la dona en aspectes realistes. «Hi ha relats en què es ret homenatge a la família, d’altres en els quals s’explica l’amor que se li professa a la mare i a l’àvia, però també hi ha dones que parlen en primera persona tot expressant com de cansades se senten envers el masclisme existent. També se’n parla, de resiliència», assenyala.

El llibre ha tingut en compte tota mena de veus. Per posar un exemple curiós, hi ha el de la cantant de cor Balbina Pedrola, amb l’escrit La veu d’una dona. «Ella no va voler escriure, però ho vam solucionar amb un testimoni oral. La Txell Blay va mantenir una conversa amb ella, que va ser enregistrada i va passar-se a ordinador», acota. Hi ha diverses formes d’expressió al llibre i els poemes també hi han tingut cabuda. És el cas d’un de fet per la poetessa Dolors Mestres. Les entitats, com dèiem, també s’han vist representades: la Fundació d’Art Josep Piqué, l’Associació d’Acció Sociocultural Els Merlets, l’Associació de Dones, la Colla gegantera Gegants de la Closa i l’Escola de Música i Dansa.

Comentarios
Multimedia Diari