Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

10 milions per a les noves línies de l’Estratègia Alimentària, presentats a la demarcació

El propi Secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, les defineix com «ajudes transformadores» i que representen una «oportunitat pel territori»

| Actualizado a 27 enero 2023 14:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, i la directora dels serveis territorials, Glòria Tibau, han presentat al sector agroalimentari de la demarcació de Tarragona les 9 línies d’ajuts de l’Estratègia Agroalimentària de Catalunya, que estan dotades amb 10 milions d’euros, en una trobada informativa que s’ha celebrat a l’Estació Enològica de Reus.

Mòdol ha manifestat que aquestes són unes «ajudes transformadores» que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que representen una «oportunitat pel territori» per «avançar cap un sistema agroalimentari sostenible ambientalment, però també econòmica i socialment i que doni resposta a grans reptes com l’emergència climàtica».

En aquest sentit, i durant la trobada informativa, s’ha detallat també que aquestes ajudes seran molt beneficioses pel conjunt de petites i mitjanes empreses del sector agroalimentari ubicades al Camp de Tarragona.

Sector de l’avellana

Un primer bloc d’aquests ajuts està destinat a fomentar la producció i la seva transformació calculant la petjada ambiental del producte de les explotacions agràries, la creació i millora d’obradors compartit i de petits escorxadors. Un segon bloc vol impulsar l’emprenedoria en el sector fomentant el relleu generacional, els projectes liderats per dones i els projectes d’arrelament territorial del sector.

El secretari ha posat en valor també l’oportunitat que pot representat, per exemple, la creació d’un escorxador mòbil pel sector de l’oví i cabrum, que ha considerat «estratègic», així com la creació i millora d’obradors agroalimentaris compartits: «És una línia d’ajuts clau en la consolidació de les iniciatives de transformació de productes agraris així com la que tindrà en la creació de nous projectes que dinamitzin la demarcació». «I amb especial incidència en el sector de l’avellana, ja que facilitaran la implementació de les accions ja definides en el Pla Estratègic de Valorització de l’Avellana», ha afegit el Mòdol. Un tercer bloc té per objectiu reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari i incrementar la seguretat i la qualitat amb el foment de la normativa d’higiene en petits elaboradors. Finalment, l’última línia és l’ajut Innotrack, destinat a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa.

Resultaran molt beneficioses pel conjunt de pimes del sector del Camp de TGN

En concret, la primera de les línies d’ajut facilita als agricultors i ramaders el càlcul de la petjada ambientals dels productes agraris per tal d’obtenir la certificació Producció Agrària Sostenible (PAS). El Departament s’ha fixat l’objectiu que més del 50% de les explotacions agràries siguin sostenibles l’any 2030. Aquesta ajuda permetrà acompanyar als productors i a les productores en aquesta transformació, i posarà en valor i farà visible l’esforç que molts ja estan fent per assolir aquests nous reptes.

«La línia de càlcul de la sostenibilitat ambiental és també molt interessant sobretot per les explotacions mitjanes i grans perquè les permetrà fer un pas endavant de cara a la implementació del quadern d’explotació digital i la integració en una producció agrària sostenible», ha detallat. Les ajudes, que estan alineades amb el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) i amb l’Estratègia Marítima Catalana (EMC), han estat creades i consensuades d’una forma participativa, mitjançant la col·laboració i aportacions dels 34 grups de treball que formen part del projecte. D’aquí han sorgit uns ajuts transversals amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats i demandes reals de tota la cadena alimentària.

Amb aquetes ajuts, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol dotar de l’instrument necessari per a articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments saludables, accessibles i de qualitat, reconeguts per les persones consumidores.

Comentarios
Multimedia Diari